KLEIN BUDGET, GROTE AMBITIES

“We hebben weinig geld, maar wel een goed plan. Blij dat dit volstaat om in ons te geloven.” David, Julie en Susan volgden de opleiding DreamStart, een project van Microstart voor jonge ondernemers. Ze starten weldra hun eigen zaak, net als Yannick.

EEN WEBSITE VOOR KORTE OPLEIDINGEN

De twintiger David Courteau ziet een gat in de opleidingenmarkt. Hij lanceert in oktober Foxi, een website die alle niet-formele en korte opleidingen wil bundelen. “Het kan gaan om particulieren die hun kennis willen delen, maar ook om professionals die een emotionele band met hun klanten willen opbouwen. Denk aan de fietsenmaker die in twee uurtjes versnellingen leert herstellen of aan de interieurwinkel die een naaicursus organiseert”, legt David uit. “Ik maak een app waarmee mensen impulsief kunnen beslissen het komende weekend een opleiding te volgen in de buurt.”

David is nu nog werkzoekende. Hij volgde een opleiding tot onderwijzer, maar moest die voortijdig afbreken om voor zijn jongere broer en zus te zorgen. Dankzij DreamStart leerde hij een businessplan te maken en zijn project commercieel onder de aandacht te brengen. Hij zal allicht gebruikmaken van Microstart. “Ze behandelen je als mens”, zegt David. “Je budget is er minder belangrijk dan je businessplan en je motivatie.”

EEN SNELLE, MAAR GEZONDE HAP

Heerlijk gebak, cupcakes en smakelijke soepen. Dat bieden Julie Jansens en Susan Claes, beiden dertig jaar, binnenkort aan in de Europese wijk in Brussel. Een echte zaak is er nog niet, maar het plan ligt klaar. “We mikken op een publiek dat weinig tijd heeft, maar wel gezond wil eten, veeleisend is, en vriendelijk en comfortabel behandeld wil worden. ‘Snel’ staat te veel gelijk aan fastfood en onpersoonlijkheid, en dat willen we doorbreken.” De prijzen moeten haalbaar blijven, voor een lunch betaal je ongeveer 10 euro.

Julie en Susan hebben hun baan verloren door de crisis en hebben zin in hun eigen project. “De gedachte om voor onszelf keuzes te kunnen maken en ons te ontwikkelen, maakt ons gelukkig.” Het duo heeft veel opgestoken over commercieel denken en boekhouding tijdens de opleiding van DreamStart, en het denkt op lange termijn aan een lening bij Microstart. “We zijn blij dat ze ons tenminste in overweging nemen. Hun rente ligt hoog, maar als je zeker bent van je project, is dat geen bezwaar.”

DOOR EEN ANDERE BRIL BEKEKEN

“Ik zocht een bril en vond niet wat ik in gedachten had, dus heb ik hem maar zelf ontworpen.” Ziedaar de motivatie van het startersavontuur van Yannick Kembisala. Deze Congolese Nederlander woont in Ninove, hij is sinds vijf jaar in ons land. Hij is ontwerper en lanceert begin augustus zijn brillenmerk WEWE, wat Swahili is voor ‘u’. “Ik ontwerp fashionbrillen met knap design en het nodige comfort, en laat die door een Italiaanse firma vervaardigen. Voorlopig werk ik nog van bij me thuis, ik heb een voorraadkamertje met 900 stuks, uit twaalf monturen”, zegt Yannick. “Ik verkoop mijn producten bij opticiens en distributeurs en via mijn website.”

Yannick was al actief in de horeca en in een callcenter en werkte tot voor kort als verkoper in een kledingzaak. Hij had weinig budget en kon bij de banken geen lening krijgen. “Ik had niet het gevoel dat er naar mij geluisterd werd. Ik kreeg alleen te horen dat ik geen ervaring had in de sector of dat mijn ambities te hoog lagen. Allemaal nepargumenten, vind ik.”

De 27-jarige nieuwkomer heeft echter ondernemersbloed in de aderen en klopte bij Microstart aan. “Zij bekeken mijn ondernemingsplan en maakten een inschatting van mijn kredietwaardigheid en terugbetalingscapaciteiten. Ik kreeg eerst een kleine lening toegewezen en nadat ik die had terugbetaald, kon ik meer krijgen. Daarop kon ik mijn startkapitaal van 7500 euro lenen. Ik vind Microstart een geweldig idee en alle kleine beetjes helpen om de economische crisis te bezweren, niet?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content