KLEERMAKER VOOR KMO-WERKING

Sinds begin dit jaar heeft het KMO-koördinatiekomitee van het VBO een nieuwe voorzitter : de 54-jarige Walter Wouters. Wouters staat aan het hoofd van een Vlaamse KMO uit de kledingsektor, de NV Ambiance.

De Antwerpenaar Wouters verkreeg het accountantdiploma via avondstudie. Zijn carrière in het bedrijfsleven startte hij in enkele kleine Belgische bedrijven. In ’74 begon het ernstige werk toen hij overstapte naar de Zwitserse SGS-groep. Veertien jaar lang bleef Wouters rapporteren aan de hoofdzetel in Genève als financieel direkteur en financial controller.

In ’89 ging hij nieuwe lucht opsnuiven en dat zou later een onverwachte wending geven aan zijn loopbaan. Walter Wouters werd aangetrokken door de Britse kledinggroep Next om het financieel beleid te voeren bij de groep Van Overdijk, die dames- en herenkledij produceerde voor Next. Eigenlijk, ook al was die titel voorbehouden aan een Engelsman, was Wouters algemeen direkteur. Maar in ’91 geraakte Next in de problemen en het besliste alle produktie-afdelingen af te stoten. Van Overdijk ging over in andere handen en behield de herenkleding. Walter Wouters kocht de produktie-afdeling voor dameskleding in Bilzen en stichtte Ambiance. De overname gebeurde met bank- en eigen middelen, en zonder andere partners.

Op vijf jaar tijd groeide de omzet van Ambiance van 120 naar 500 miljoen frank. “En we halen een goed rendement,” zegt Wouters. “We mikken op de betere kwaliteit. Bovendien leven we zonder overdaad. Van de 200 personeelsleden zijn er slechts 12 aktief in de administratie, direktie inbegrepen.”

Het positieve rendement is ook te danken aan het feit dat Ambiance naast zijn produktie in Bilzen 100 mensen in Bulgarije dameskleding laat maken. “Alleen nog in België produceren, is niet meer mogelijk,” zegt Wouters. “We werken in Bulgarije samen met een staatsbedrijf in Sofia. Enkele Belgen volgen er de produktie permanent op.” Het staatsbedrijf staat op de lijst van te privatizeren ondernemingen. Wouters zegt natuurlijk geïnteresseerd te zijn, maar is erg gereserveerd over dit onderwerp. “Alles hangt af van het aanbod,” zegt hij.

Wouters is lid van het bureau van de Kledingfederatie, en kwam zo in beeld bij de VBO-mensen. Toen men hem vroeg voor het KMO-koördinatiekomitee heeft hij onmiddellijk aanvaard. “Dit is een uitdaging,” zegt hij. “Ik wil er enkele dagen per maand aan besteden. Ik ben blij dat het VBO heeft ingezien dat een beter KMO-profiel van belang is. Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen.”

WALTER WOUTERS (AMBIANCE/VBO-KMO-KOMITEE) Steentje bijdragen aan beter KMO-profiel van VBO.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content