Klassieke allures

Een feestelijke tafel in een zeventiende-eeuwse, Limburgse kanunnikenburcht: dat moet de orangerie van Kasteel Wurfeld zijn.

Limburg bezit heel wat gastronomische troeven. Tafelen op niveau kan in vorstelijke burchten en luxueuze hoeves, zoals het weelderige Scholteshof bij Hasselt, het comfortabele restaurant De Barrier in Houthalen, het sfeervolle Kasteel St. Paul in Lummen en – niet te vergeten – het majestueuze Clos Saint Denis in Kortessem. Andere gastronomische eethuizen met opmerkelijke tafels zijn Figaro en Savarin (beide in Hasselt), De Fakkels (Sint-Truiden), De Slagmolen (Opglabbeek) en Biessenhuys (Tongeren).

Ook Kasteel Wurfeld hoort thuis in die categorie Limburgse eethuizen met klassieke allures. Het hotel-restaurant ligt in een park van 2,5 hectare met meer dan tweehonderd jaar oude eiken en rododendrons rond een bescheiden slotgracht. Het oudste gedeelte van de burcht dateert uit de zeventiende eeuw en was oorspronkelijk het woonhuis van kanunniken. Sinds 1993 is het kasteel in handen van Etienne Odekerken en Marleen De Rycker. De eigenaars – Odekerken is algemeen directeur geweest van het Brusselse Astoria hotel, De Rycker was er assistant banketing manager – breidden de stijf ouderwetse eetzaal uit met een elegante orangerie.

Wij reden op een doordeweekse avond de oprijlaan op en troffen een orangerie waar sfeervol en geanimeerd werd getafeld. Van een gevarieerde spijskaart kozen wij carpaccio van ossenhaas met parmezaanse kaas en een salade geparfumeerd met olijfolie en aceto-balsamico als garnituur (450 frank) en rauw gemarineerde tonijnfilet, opgediend als onderdeel van een goed gekruide salade (425 frank). Beide voorgerechten schonken tevredenheid, hoewel de plakjes tonijn huiveringwekkend koud op het bord lagen. Uit de Frans georiënteerde wijnkaart – met een te beperkte keuze halve flesjes – selecteerden we een halfje Pouilly Fumé. Het is een correcte witte wijn, op fles gebracht door eigenaar-wijnbouwer Christian Champeau ’96 (660 frank voor een halve fles).

Hoofdgerechten waren: gefrituurde vissoorten en peterselie, opgediend in een gevouwen, sneeuwwit servet en een verzilverd kannetje met kruidige remouladesaus (795 frank) en in boter gebakken zeebrasem met groene asperges en in peterselie gewentelde kasteelaardappelen (850 frank). Deze verzorgde en smakelijke maaltijd op basis van verse producten werd afgerond met in cake verpakte bavarois van witte chocolade met chocolade-ijs en mokkasaus (295 frank) en voorbeeldige chocolademousse met vanillesaus en slagroom (260 frank).

De keuken van Kasteel Wurfeld is niet vernieuwend, maar dat hoeft ook niet: voor goed klassiek hoeft niemand zijn neus op te halen.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content