Klasse op de Kraaiberg

Het eertijds vermaarde hotel Sans-Souci in Keerbergen biedt nu onderdak aan het gastronomisch restaurant Hof van Craynbergh.

De bossen van Keerbergen zijn sinds het begin van deze eeuw een attractie voor dagjesmensen. In 1924 werd de eerste villa neergepoot en niet veel later schoten familiehotels, pensions en eethuizen als paddestoelen uit de grond. Het eerste grote hotel, Sans-Souci, werd bovenop de Kraaiberg gebouwd in opdracht van baron de Meester de Betsenbroeck. Sinds de opening in 1926 werd het hotel 37 jaar lang uitgebaat door dezelfde familie ; na de sluiting in 1963 nam de barones er haar intrek, en vijf jaar geleden kwam het burgerkasteeltje leeg te staan.

Een Keerbergse handelaar in tuinmeubelen kocht het domein, met de bedoeling er een restaurant van te maken voor zijn dochter en schoonzoon. Het gebouw werd opgeknapt, het park heraangelegd en de naam veranderd in Hof van Craynbergh. De dagelijkse leiding is in handen van Ignace en Ann Reheul-Van Beersel.

Op de eerste verdieping bevindt zich een stijlvolle huiselijke eetzaal met parketvloer en een riant terras dat uitzicht biedt over de groene omgeving. Ann, die binnenhuisarchitect is van opleiding, ontvangt en bedient. Ignace is een zelfverzekerde kok, die in de keuken niemand naast zich duldt en de samenstelling van zijn sausen angstvallig geheim houdt ; hij verdedigt de klassieke keuken met hand en tand. Hij kreeg zijn opleiding aan de koksschool van Koksijde en in Hof ten Eenhoorn in Asse, en was twee jaar chef-kok van restaurant Witte Meren in Keerbergen.

Wij kozen het ontdekkingsmenu met bijpassende wijnen (2350 fr.) en kregen vooraf diverse gevarieerde hapjes. Ann schonk een frisse en geurige Entre-Deux-Mers, Sainte Marie ’95. Als voorgerecht was er een beursje van gerookte zalm met vulling van forel en waterkerssaus. Daarna volgden mootjes zeeduivel in een dikke tomaten- en basilicumsaus, met in vorm gedrukte spaghetti van courgette.

Het hoofdgerecht was gebakken en in repen gesneden ossehaas met dragonsaus, vergezeld van aardappelgratin met spek en uien. Uit de fles kwam een Château Lascaux ’94, een van de betere wijnen uit de Languedoc, die goed op zijn plaats was naast de gecorseerde dragonsaus met reminiscenties van aalbessengelei. De smakelijke maaltijd, begeleid door royaal geschonken kwaliteitswijnen, eindigde met een soepje van citrusvruchten, vers gedraaid ijs en gegratineerde sabayon.

Hof van Craynbergh is een zaak met klasse en ouderwetse allure ; de verzorgde traditionele bereidingen vallen in de smaak bij de grijze kapitaalkrachtige inwoners van Keerbergen.

PIETER VAN DOVEREN

Ignace en Ann Reheul – Van Beersel Brengen klasse en ouderwetse allure in het voormalige hotel Sans-Souci.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content