KLAPSTUK 1999

Het tweejaarlijkse Leuvense dansfestival Klapstuk maakte sinds de eerste editie in 1983 een hele evolutie door. Bij zijn ontstaan kwam Klapstuk aan een dubbele behoefte tegemoet: opkomend talent als Jan Fabre en Anne Teresa De Keersmaeker had een speelplek nodig, maar ook met het werk van internationale coryfeeën als Merce Cunningham en Trisha Brown moest dansminnend Vlaanderen nog kennis maken. Na een experimentelere fase begin jaren negentig ontpopte Klapstuk zich de voorbije edities als springplank van een nieuwe generatie dansmakers als Amanda Miller en Raimund Hoghe. De negende aflevering van het festival staat onder leiding van Griet Van Laer en An-Marie Lambrechts. Het programma oogt wat bescheidener dan voorheen en rust op twee pijlers.

Curator Alain Platel nodigde een aantal mensen uit “die hem boeien”. Vaak gaat het om kunstenaars die buiten het geijkte circuit aan het werk zijn. Klapstuk spreekt van een “rarekwietenkabinet”. De Colombiaan Enrique Vargas is het brein achter ‘Oraculos’, een 22 kamers tellend parcours, dat appelleert aan de geur-, smaak- en tastzin van ieder individueel toeschouwer. Leuvenaar Walter Verdin combineert dans en video in ‘Storm’. De Italiaan Emio Greco en de Canadees Benoît Lachambre waren ook op de vorige editie te gast. Nieuwe gezichten zijn de Fransen José Montalvo en Dominique Hervieu, twee geestverwanten van Alain Platel , zo blijkt. In hun ‘Le jardin de io io ito ito’ doen achttien jonge dansers waar ze zin in hebben: het resultaat baadt in hiphop.

Alain Platel zelf toont ‘Mouchette’, een voorstelling die hij maakte met amateurspelers uit zijn geboortedorp Sint-Denijs-Westrem.

Een tweede aandachtspunt van het festival zijn de pupillen van William Forsythe, artistiek leider van het Ballett Frankfurt. De Amerikanen Dana Caspersen en Thomas McManus geven, naar het voorbeeld van hun leermeester, een eigen interpretatie aan het begrip klassieke dans. Dat kan niet zonder muziek: Caspersen werkt samen met de Capilla Flamenca, gespecialiseerd in de Vlaamse polyfonisten; McManus doet een beroep op de jonge Vlaamse componist Rik Verstrepen. In het randprogramma van het festival praat danser choreograaf Randi De Vlieghe met collega’s als Anne Teresa De Keersmaeker. ( P. A.)

Klapstuk 1999 vindt plaats van dinsdag 12 tot en met donderdag 28 oktober op diverse locaties in Leuven. Info en plaatsbespreking: Tel. (016) 20.81.33 (Klapstuk).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content