KLAAR EN DUIDELIJK

Vandaag, 15 oktober, versterkt Moniek Denhaen (50 j.) de rangen van themazender Kanaal Z. Denhaen neemt afscheid als woordvoerster van de Belgische Federatie van de Automobiel- en Fietsindustrie ( Febiac) om plaats te nemen in de directeursstoel van de zakenzender. Het gezamenlijk initiatief van Roularta Media Group en Uitgeversbedrijf Tijd wil vanaf februari 1999 de kabel verrijken met een stevige dosis financieel-economische actualiteit. De kersverse directeur brengt de doelgroep in kaart: “Televisie voor kaderleden, actieve beleggers en iedereen met interesse voor economisch nieuws.”

Communicatie vormt de rode loper in de loopbaan van Moniek Denhaen. De Kumtichse (in de buurt van Tienen) studeerde aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken in Antwerpen (1967-1971). “De optie Engels-Russisch was misschien wat ongelukkig, omdat de Russen zich in die tijd nog bijzonder argwanend opstelden en liever met eigen mensen werkten. Maar ik zou vandaag dezelfde keuze maken omwille van de brede opleiding die de richting biedt.”

Tijdens de laatste blokperiode solliciteerde ze “voor de grap” bij de Standaard Groep. “Werd ik nog aangenomen ook,” blikt Denhaen lachend terug. Ze schreef er twee jaar lang voor Ons Volk en Zie-magazine. Maar de stijl botste op haar kritische studentengeest van eind jaren ’60. In 1973 stapte ze over naar het ministerie van Volksgezondheid, dat een voorlichtingsdienst wilde uitbouwen. “Als 25-jarige kreeg ik carte blanche om er wat van te maken,” vertelt Denhaen. Met succes. Al gauw telde de dienst 25 medewerkers en het initiatief kreeg algemene navolging.

Toen Volksgezondheid gedeeltelijk geregionaliseerd werd, kreeg Denhaen het voorstel om de kabinetsrangen te vervoegen. Ondanks haar worsteling met het begrip politiek, hapte ze toe. Van 1983 tot 1985 verdedigde ze mee het beleid van staatssecretaris voor Leefmilieu, Volksgezondheid en Gezin Firmin Aerts (CVP). Van 1985 tot 1989 herhaalde ze haar opdracht voor Miet Smet (Maatschappelijke Emancipatie en Leefmilieu). “Vooral bij Miet Smet was het boeiend werken, omdat zij het belangrijk vond dat de overheid zich klaar en duidelijk uitdrukt.”

In 1989 liet Denhaen de politiek achter zich. Ze werd woordvoerster voor Febiac. Negen jaar lang verdedigde ze de belangen van al wat zich op wielen voortbewoog. “Maar sinds vorig jaar al voelde ik de behoefte mijn loopbaan een nieuwe wending te geven. Toen Rik De Nolf, gedelegeerd bestuurder van Roularta, aan de lijn hing met het aanbod om Kanaal Z te versterken, twijfelde ik geen seconde.”

Naast het werk houdt Moniek Denhaen van lezen, muziek en theater. En van paardensport: “Die interesse dank ik aan mijn 19-jarige dochter, een echte paardenmaniak.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content