Kinross-Forrest verwerft alsnog ‘toegewezen’ mijn

Forrest-groep verwerft met het Canadese Kinross Corp. de Kamotomijn, het kroonjuweel van Gécamines in Congo. Die was nochtans toegewezen aan het Zuid-Afrikaanse Kumba Resources. Pierre Chevalier, bestuurder van Forrest, weigert commentaar.

De Kamotomijn in Kolwezi was het kroonjuweel van het Congolese staatsmijnbedrijf Gécamines. Kamoto werd op 28 oktober 1998 per presidentieel decreet toegekend aan de Zuid-Afrikaanse groep Kumba Resources. Kumba betwist dan ook het raamakkoord tussen Gécamines en Kinross-Forrest dat op 23 juni 2003 door de vorige Congolese minister van Mijnen Jean-Louis Nkulu werd bekendgemaakt. Dat akkoord wijst Kamoto toe aan Kinross-Forrest (75 %) in een joint venture met Gécamines (25 %). Kumba zegt dat het al zijn rechten op de Kamotomijn juridisch zal laten gelden.

Volgens de gespecialiseerde nieuwsbrief Africa Mining Intelligence werd de Kinross-Forrest-deal “zonder openbare aanbesteding, in het geheim beklonken door Nzenga Kongolo, gedelegeerd bestuurder van Gécamines.” Opvallend is dat dit contract getekend werd enkele dagen vóór het aantreden van de nieuwe Congolese regering en de huidige minister van Mijnen Eugène Diomi Ndongola.

De Kinross-Forrest-combinatie krijgt het kroonjuweel van Gécamines ook in handen net voordat de Wereldbank Nzenga Kongolo en zijn ploeg wil vervangen door een zogenaamd Permanent Comité voor de Herstructurering van Gécamines ( CPRG). De nieuwe CPRG-ploeg moet een reddingsplan voor de mijngroep uitwerken en activa toevertrouwen aan privé-partners in nieuwe business units.

We vroegen Pierre Chevalier ( VLD), bestuurder van de Forrest-groep, om uitleg. Wegens hangende rechtszaken tegen dit blad weigert topman George Forrest immers met Trends te praten. Reactie van Chevalier: “Ik spreek niet met u.” En hij gooide de hoorn neer.

Toen hij voorzitter van de raad van bestuur van Gécamines was, had George Forrest inzage in de haalbaarheidsstudies van Kumba (toen nog Iscor Mining) voor de rehabilitatie van de Kamotomijn. De Belg René Nolleveaux, die nu onderhandelde namens Kinross, was toen ook bestuurder van Gécamines.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content