Kijken we binnenkort tv op onze gsm?

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Gsm-operatoren die hoopten met videoclips van sportwedstrijden en videotelefonie de heilige graal gevonden te hebben, kwamen van een koude kermis thuis. Toch staat ook tv hoog op het verlanglijstje van de diverse spelers. Orange in Frankrijk toont hoe het moet.

Als Belg kijk je er wat vreemd tegenaan, maar voorbeelden uit het buitenland laten vermoeden dat mobiele video (nieuwsclips, videotelefonie en live televisie) voor nog meer winst bij de operatoren zal zorgen. Betaaltelevisie is in België marginaal, maar op gsm zullen we minder moeite hebben om voor uitzendingen geld neer te tellen, zo luidt het argument. De Franse tak van Orange – schoonmoeder van Mobistar – toont al hoe het kan.

Wat is er nodig voor mobiele video? Meer netwerkcapaciteit. Mobistar maakt gebruik van een modernisering van zijn netwerk om op te waarderen naar de tussennorm Edge en denkt daarmee snel videodiensten te kunnen lanceren. Consumenten moeten warm gemaakt worden voor een nieuw toestel, compatibel met Edge en/of 3G.

Geen sms, maar mms

Orange-klanten op 3G blijken in Frankrijk ware tv-liefhebbers te zijn. De resultaten melden niet wie tv kijkt (de kinderen op de achterbank op weg naar school?), maar de cijfers zijn alvast indrukwekkend: 80 % kijkt naar live tv, 57 % gebruikt video op aanvraag, 33 % gebruikt videofoon. Zo’n 55 % van de 3G-sessies zijn live tv. Belangrijke voetnoot bij de cijfers: de dienst ging pas in december 2004 commercieel van start en telt ondertussen 31.000 gebruikers, op een totaal van 21 miljoen Orange-klanten. Videofonie is in Frankrijk overigens compatibel met niet-3G gebruikers: wie over een UMTS-toestel beschikt, kan ook bellen naar vaste lijnen (met de nodige apparatuur) en internetgebruikers.

Orange zorgt voor tv-kanalen: tien ten tijde van de enquête, nog eens elf aangekondigd in Cannes. Zo’n 73 % van de Orange-ondervraagden zorgt zelf voor visueel entertainment door mms-berichten te sturen – al kan dat ook tekst zijn. Via mms kan je filmpjes van maximaal 9 seconden versturen, eventueel gecombineerd met foto’s, melodietjes en teksten. Mms is een applicatie die slechts moeilijk haar publiek vindt. Sectorspecialisten wijzen op het gebrek aan gebruiksvriendelijkheid van de toestellen en vooral op de onbetrouwbaarheid van de diensten: berichten komen soms met uren vertraging aan.

De eerste 3G-klanten brengen zowat 100 euro per maand binnen bij Orange. Vodafone in Duitsland haalt ongeveer 40 euro gemiddeld per klant per maand, Mobistar 36,64 euro. Vraag is nu of de massa toehapt.

Babbelen met beeld

Afgezien van porno – een killer application die met de mantel der liefde wordt bedekt – maakt mobiele video interessante nieuwe concepten mogelijk. Telecom Italia Mobile (TIM) lanceert nog voor de zomer samen met Nokia een mobiele teleconferentiedienst, waarbij de partijen tijdens een gesprek een video kunnen uitwisselen en daar tegelijk kunnen naar kijken. De dienst werkt op infrastructuur en toestellen van Nokia, maar is gebaseerd op publieke protocols.

In Cannes ging nogal wat aandacht naar de combinatie mms-digitale televisie. De Britse sms-dienstverlener Requestec laat mms-videofilmpjes doorbellen naar een satellietkanaal, B4U Music, gericht op de Indiase gemeenschap. Tv-kanalen winnen twee keer: ze verdienen aan de mms-berichten (een mms kost 2,2 euro) en ze krijgen een goedkoop tv-programma.

Al bij al blijft tv op gsm een moeilijk economisch verhaal, vooral omdat omroepen en fabrikanten mobiele operatoren buitenspel kunnen zetten. Samsung en LG hebben al apparaten die T-DMB ontvangen, een verdere ontwikkeling van DAB, de digitale radio die al jaren door VRT wordt uitgezonden. Er is ook de concurrerende DVB-H-standaard. Finland, Duitsland en Korea hebben tests lopen. België zal ver achterop hinken omdat Vlaanderen de kabel beschermt. Conclusie: of video op gsm een belangrijke nieuwe inkomstenbron zal worden voor de operatoren, hangt alweer van de politiek af. Voor hetzelfde geld kijk je gratis.

Bruno Leijnse

België zal ver achterop hinken omdat Vlaanderen de kabel beschermt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content