De delicatesse: Muriel Barbery, een Normandische journaliste die geboren werd in het Marokkaanse Casablanca, debuteert als romancier met een poëtisch getoonzet portret van een culinair criticus. Door vriend en vijand was de scherprechter van de koks gevreesd. Nu hij op zijn sterfbed ligt, tracht hij zich verwoed een smaak uit zijn jeugd te herinneren. De beruchte madeleine van Marcel Proust, waar het proeven van het koekje de vervlogen tijd ...

De delicatesse: Muriel Barbery, een Normandische journaliste die geboren werd in het Marokkaanse Casablanca, debuteert als romancier met een poëtisch getoonzet portret van een culinair criticus. Door vriend en vijand was de scherprechter van de koks gevreesd. Nu hij op zijn sterfbed ligt, tracht hij zich verwoed een smaak uit zijn jeugd te herinneren. De beruchte madeleine van Marcel Proust, waar het proeven van het koekje de vervlogen tijd bijna tastbaar oproept, is nooit ver weg. In een lyrische stijl, al te gekunstelde en gezwollen passages incluis, brengt Barbery ondertussen een ode aan de smaak. Tegelijkertijd schildert ze het giftige karakter van de door en door egoïstische smulpaap. Prometheus, 120 blz., 525 fr.Liefde en brood: ook de Amerikaanse journaliste Judi Hendricks debuteert met een roman waarin de keuken een sleutelrol wegkaapt. Als de verwende, Californische dertigster Wyn door haar man, een succesvolle zakenman, gedumpt wordt, stuntelt ze op zoek naar een baan. Het komt pas goed als ze haar oude werk als bakker _ ze werkte ooit in een Franse bakkerij _ weer opneemt. Luchtig, bijwijlen ironisch tussendoortje. Arena, 414 blz., 908 fr.Bekentenissen van een vleeseter: David Madsen knipoogt met sardonisch genoegen naar het in filosofie gedrenkte pornografische universum van markies de Sade. Hij voert een moorddadige chef-kok ten tonele, die eerst in Londen en vervolgens in Rome wel erg ver gaat in zijn passie voor vleesgerechten. Ook Freud is nooit ver weg. Atlas, 255 blz., 915 fr.Lekker natuurlijk koken: na al dat zwelgen en slempen zijn we dringend toe aan de suggesties op deze veelzijdige cd-rom. Je kan er menu's samenstellen op basis van een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Ook productbeschrijvingen kunnen opgevraagd worden. Een klik volstaat om de keuze om te zetten in recepten, die op hun beurt verwerkt worden in een boodschappenlijstje. Elmar/Standaard Multimedia, 995 fr.De Verenigde Smaken van Amerika: de Nederlandse Nelleke van Lindonk toont aan dat de VS op culinair gebied heel wat meer te bieden heeft dan hamburgers en cola. Ze reist door 36 van de 51 staten en laat ons mee de verrassende Amerikaanse keuken kennen. Al deed de fried oyster sandwich in Florida ons niet meteen watertanden. Nijgh & Van Ditmar, 275 blz., 814 fr.Luc De Decker