Kathelijne Verboomen (34): ‘In 2015 is de internationale loonmotor operationeel’

Belgische humanresourcesbedrijven die in belangrijke mate stoelen op hun activiteit als sociaal secretariaat, blijven meestal nationaal actief. SD Worx is een van de weinige hr-dienstverleners met een sterk uitgebouwd sociaal secretariaat dat voor een internationale strategie kiest.

Kathelijne Verboomen vervult een belangrijke rol in die strategie. Ze is sinds een jaar businessunitmanager tax bij SD Worx. De afdeling verleent consultancy aan grote bedrijven en kmo’s rond internationale tewerkstelling, fiscale audits, hr-audits, arbeidscontracten, ontslagoptimalisatie, salary split enzovoort.

Het was logisch dat Verboomen in de hr-sector terecht zou komen. Ze studeerde geschiedenis en behaalde daarna een master in humanresourcesmanagement. Verboomen werd in 2003 consulent sociale audit bij Partena en ging kort daarna in de rekruteringsbranche aan de slag bij Stepstone als recruitment campaign specialist, waar ze zich vervolmaakte in rekruteringen en het geven van training. “Ik moest voor grote klanten vacatures online zetten”, vertelt ze. In 2007 begon haar loopbaan bij het sociaal secretariaat en de hr-dienstverlener SD Worx, aanvankelijk als sociaal juridisch trainer voor het opleidingsinstituut van SD Worx. Een jaar later schopte Verboomen het tot manager legal training om in 2011 business unit manager reward te worden. Daar ligt de focus op flexibele verloning van werknemers. Sinds begin dit jaar is ze ook businessunitmanager tax.

Is de wereld van loonadvies niet sterk verschillend van die van de fiscale branche?

KATHELIJNE VERBOOMEN. “Het zijn twee totaal verschillende opdrachten. In de poot tax werk ik vooral met kmo’s samen. De grote bedrijven gaan voor dat soort advies eerder bij de Big Four-consultants te rade. Bij SD Worx geven wij vooral advies aan bedrijven over internationale tewerkstelling. Hoe zit het met de expatstatuten in het buitenland? Wat zijn de fiscale regels rond verloning? 80 procent van het belastingdepartement is actief met internationale projecten en 20 procent met lokale. De taxafdeling is een reactieve business. We krijgen vragen en geven een oplossing. SD Worx is ook het enige Belgische sociaal secretariaat met zo’n afdeling.”

Wat zijn de uitdagingen voor volgend jaar?

VERBOOMEN. “De opdracht bestaat erin veel van die humanresourcesprocessen te digitaliseren en te automatiseren. SD Worx staat bekend om de expertise in payrollbeheer op nationaal vlak en we willen dat nu ook internationaliseren. Dat ligt niet voor de hand, want elk land heeft zijn eigen regelgeving.”

Is dat praktisch haalbaar? Moet u daarvoor niet over een zware loonmotor beschikken, wat een hele investering is?

VERBOOMEN. “De Belgische loonmotor is gebaseerd op nationale berekeningen en de nationale wetgeving. Het is al een hele opdracht om de sociale Belgische regelgeving te verwerken zodat lonen en sociale bijdragen perfect worden betaald. Een internationale motor moet rekening houden met veel meer wetgevingen en is dus veel zwaarder, maar SD Worx is volop bezig met de voorbereiding. Tegen 2015 moet dat in orde zijn.”

U blijft tegelijk de rewardafdeling leiden. Is dat combineerbaar?

VERBOOMEN. “De vragen over verloning zijn steevast dezelfde. Bedrijven willen inzicht krijgen in wat je netto als waarde aan een werknemer aanbiedt en wat de totale brutokosten voor de werkgever zijn.”

A.M.

“De taxafdeling is een reactieve business. We krijgen vragen en geven een oplossing”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content