Karretje nog steeds vol echte uitdagingen

De kans is groot dat het u is ontgaan. Toch staat Jean de Leu de Cecil (54) al een jaar mee aan de top van Fedis, de belangenvereniging van distributeurs. De voorzitter houdt zich bewust op de achtergrond, in een poging zijn mandaat bij Fedis gescheiden te houden van zijn functie als secretaris van de raad van bestuur van Colruyt. Het is de eerste keer dat een afgevaardigde van een (soft)discounter aan het hoofd van Fedis staat. “Colruyt heeft een volledig aanbod, dat maakt dus weinig verschil. Wij voelen de markt ook veranderen, he”, verdedigt de Leu de Cecil zich. “Ik kan niet ontkennen dat ik de markt ken uit de ogen van één groep, maar ik heb binnen die groep veel ervaring opgedaan in verschillende functies. Ik ben dus goed gewapend.”

De Leu de Cecil is licentiaat in de rechten en ging na een korte tussenstop in de vastgoedsector al in 1982 aan de slag bij Colruyt; hij was toen verantwoordelijk voor de uitbreiding van de winkelketen in Wallonië. Hij werd daarna winkelmanager van de supermarkt in Jambes, een functie die hij opgaf om personeelschef en directeur verkoop voor Wallonië en Brussel te worden en in 1996 het Colruyt-concept te gaan testen op de Franse markt. In 2002 begon hij aan zijn huidige baan. “Voor mijn rol als voorzitter van Fedis heb ik het voordeel geen echte ondernemersbaas te zijn. Dus kan ik meer tijd vrijmaken om vaak in het veld aanwezig te zijn of me in te werken in dossiers. Dat ik zelf geen ondernemer ben, is tegelijkertijd mijn grootste manco, want ik moet mijn visie steeds bij hen toetsen.”

Het weerhield de Leu de Cecil er niet van om een jaar geleden enkele uitdagingen voor de distributiesector op te lijsten. Het verbeteren van de mobiliteit en het aanpassen voor de wet op handelspraktijken stonden helemaal bovenaan. Fedis’ commissie mobiliteit is het afgelopen jaar uitgebreid, onder andere om uit te zoeken of de leveringen aan de winkels niet op andere momenten kunnen. “De herziening van de wet op de handelspraktijken gaat ook de goede richting uit”, vindt de Leu de Cecil. “De koppelverkoop wordt waarschijnlijk geliberaliseerd en we hopen dat het vragen van een voorschot bij de verkoop via het internet ook wordt toegelaten.”

Hoe de automatische betaling er in de toekomst zal gaan uitzien, is vandaag een van de grootste zorgen van de Leu de Cecil. Ook het zoeken naar een oplossing voor de financieringsproblemen die zelfstandige ondernemers ondervinden of de moeilijkheden over de kredietverzekering waar de groothandelaars mee kampen, vragen zijn aandacht. Het laat hem maar weinig tijd om te gaan golfen of tennissen. “Ik sport toch alleen maar uit liefhebberij”, relativeert hij.

Sj.S.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content