Kan het nog lager?

Nog nooit was het aanbod aan nieuwbouwappartementen zo laag in het Brussels Gewest en er zijn geen tekenen van beterschap. Het aanbod daalt sinds 2018 kwartaal na kwartaal. Het studiebureau de Crombrugghe & Partners telt 956 appartementen die te koop staan. In 2019 waren het er nog 2.300. Tot groot ongenoegen van de projectontwikkelaars lijkt de afgifte van bouwvergunningen in Brussel bovendien tot stilstand gekomen. De situatie kan in de toekomst dus nog verslechteren.

De kopers haasten zich om nog een woning of investering te vinden, wat de prijzen opdrijft. Sinds september vorig jaar zijn de vraagprijzen met 4,5 procent gestegen. In één jaar gingen ze 8,5 procent hoger en sinds het begin van de pandemie in maart 2020 zelfs 20,5 procent.

In de stad Brussel ziet de Crombrugghe een prijsstijging van 6,5 procent, naar een gemiddelde vraagprijs van 4.250 euro per vierkante meter. Ten noorden van Brussel (Laken, Neder-Over-Heembeek, Jette, Koekelberg en Ganshoren) blijft het aanbod het grootst. Toch zijn de prijzen er in een jaar sterk gestegen (+11,5%, 3.170 euro).

De grootste stijging was er in het zuiden van Brussel (+14,5%). Het meest betaalbaar blijven de gemeenten Molenbeek, Anderlecht en Vorst, ondanks een prijsstijging met 13,5 procent in een jaar.

Kan het nog lager?

In de kijker

Langs de Jules Bordetlaan in Evere ontwikkelt Ciril, een onderdeel van Democo Group, het project Le Jules. Daarvoor vormt het een kantoorgebouw met zeven verdiepingen om tot tachtig wooneenheden, gaand van studio’s tot appartementen met drie slaapkamers. Er komen ook 74 bergings, 87 parkeerplaatsen en 182 vierkante meter fietsenstalling. Er zal bovendien een groot gemeenschappelijk terras zijn aan de achterkant van het gebouw. Voor de architectuur tekent a2o architecten.

De vraagprijzen (exclusief berging, parking en kosten) voor de studio’s beginnen bij 175.000 euro. Voor de appartementen variëren ze van 252.000 euro voor een appartement met één slaapkamer, over 275.000 euro voor twee slaapkamers tot 445.000 euro voor drie slaapkamers. Elke woonunit heeft een eigen terras.

Kan het nog lager?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content