Kampioen in koper

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De koers van Freeport-McMoRan had zwaar te lijden onder de lage koperprijs. Maar het ergste lijkt achter de rug.

Freeport-McMoRan focuste jarenlang op metalen, en vooral op koper en goud. Toen het in 2013 Plains Explorations voor 9 miljard dollar overnam — een omstreden deal — werd het weer actief in de Amerikaanse olie- en gassector. Vorig jaar produceerde het Amerikaanse bedrijf 56,8 miljoen vaten olie-equivalent, of 156.000 vaten per dag. Afgerond een kwart van de bedrijfskasstroom (ebitda) komt uit olie- en gasactiviteiten. Toch is Freeport-McMoRan vooral de grootste onafhankelijke, beursgenoteerde koperspeler ter wereld, met een verkocht volume van 3,9 miljard pound in 2014.

Onder meer door de lagere vraag uit China is de koperprijs in vier jaar gezakt van 10.000 naar 5500 dollar per ton. Het mag dan ook niet verbazen dat de koers van het aandeel zwaar is teruggevallen van bijna 60 dollar begin 2011 tot in de buurt van 20 dollar. Daarnaast is Freeport-McMoRan een respectabele goudproducent (1,25 miljoen ounce in 2014) en de grootste producent van molybdeen (95 miljoen pound).

De groep beschikt in de Verenigde Staten over zeven kopermijnen en de molybdeenmijn van Henderson in Colorado. In Latijns-Amerika heeft ze twee kopermijnen, Cerro Verde in Peru en El Abra in Chili. In Azië zijn alle activiteiten geconcentreerd in het Grasberg-mijnbouwcomplex in Indonesië, dat de grootste koper- en goudreserves ter wereld heeft. Grasberg levert ook bijna de hele goudproductie van de groep. In Afrika is de productie in het Tenke Fungurume-project in Congo nog maar enkele jaren geleden opgestart.

Voor dit jaar mikt Freeport-McMoRan op een stijgende koperproductie van 4,3 miljard pound, een iets hogere goudproductie van 1,3 miljoen ounce goud en een stabiele productie van 95 miljoen pound molybdeen. De olie- en gasproductie zou wat lager uitvallen, want er wordt gemikt op 55,5 miljoen vaten olie-equivalenten.

Het vierde kwartaal was erg zwak. Zelfs zonder de 3,4 miljard dollar aan eenmalige afschrijvingen lag de winst van 0,25 dollar per aandeel een stuk onder de 0,68 dollar van het vierde kwartaal van 2013. De omzet liep met 11 procent terug tot 5,24 miljard dollar. De investeringen worden dit jaar teruggeschroefd van 7,5 naar 6 miljard dollar. De groep zoekt een financiële partner om de uitbreiding in olie en gas verder te financieren. Met 19 miljard dollar torst de groep een stevige schuldenlast. Het hoge dividend van 1,25 dollar per aandeel is de volgende jaren dan ook niet gegarandeerd. Voor dit jaar wordt een verdere daling van de winst richting 1,6 dollar per aandeel verwacht.

We vinden het aandeel vanFreeport-McMoRan weer koopwaardig op basis van de historisch lage waardering van 1,1 keer de boekwaarde en 0,9 keer de omzet voor 2015. De verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) bedraagt 6,5. Het dividendrendement is 6 procent bruto, al is dat niet gegarandeerd. Het kan nog even duren voor een substantieel herstel zichtbaar wordt, maar het ergste voor de koers lijkt achter de rug.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content