KACHELS INTERNATIONAL

Kachelspecialist Dovre, de grootste werkgever van het Kempense Ravels, investeert dit jaar 300 miljoen frank in nieuwe installaties. Het nieuwe management diversifieert naar nieuwe markten.

Driehonderd miljoen wil kachelspecialist Dovre dit jaar investeren in een nieuwe productielijn. Hiermee wil de Ravelse onderneming zich richten op grotere gietvormen. “De tijd dat we alleen kachels maakten, is voorbij,” zegt bestuurder Tom Gehem, die einde vorig jaar de dagelijkse leiding overnam nadat vader Leon Gehem met pensioen ging. “Met nieuwe producten en markten willen we de concurrentie een stap voor zijn.”

In 1975 nam Leon Gehem ontslag bij Eurochemic om een kachelzaak op te richten. Vandaag is Dovre met 160 werknemers de grootste werkgever van het Kempense Ravels. Tijdens het boekjaar 1996-1997 realiseerde het familiebedrijf een omzet van 897 miljoen frank en een nettowinst van 46 miljoen frank. Dovre heeft een eigen vermogen van 578 miljoen frank.

Ruim 85% van de productie is bestemd voor export. Dovre bewerkt Europa, en de export stijgt naar Israël, de Verenigde Staten en Japan. Leon Gehem kan zijn geluk nauwelijks verbergen als hij vertelt hoezeer zijn kachels en haarden gegeerd zijn in Noorwegen, waar zijn producten aan de man worden gebracht door de plaatselijke specialist Hakman.

Toen Gehem als wetenschappelijk onderzoeker van Eurochemic verbleef in Noorwegen, leerde hij er de Noorse haard waarderen. Bij zijn terugkeer in België installeerde hij er prompt één in z’n eigen woning. Op verzoek van vrienden en kennissen groeide er een bescheiden handel. Toen de toekomst van Eurochemic en de kernenergie kwakkelde, investeerde Gehem in 1975 de gouden handdruk in een eigen zaak. De naam Dovre is afgeleid van de naam van een gure bergstreek in de omgeving van Oslo.

Na een periode van import liet Gehem zijn eigen ontwerpen gieten bij Lovink in Nederland. Dat liep lekker tot de onderaannemer zijn prijzen fors verhoogde. “Op dat ogenblik waren er in België net enkele gieterijen over de kop gegaan” vertelt Gehem. “In de sector verklaarde iedereen me gek toen ik in 1980 kwam aandraven met een moderne Deense gietinstallatie. Gelukkig speelde de stijging van de olieprijzen in mijn kaart.”

Informaticaspecialist Tom Gehem nam onlangs met zijn zwager Ad Verkooijen, bestuurder en verantwoordelijk voor de kwaliteitszorg, de fakkel van Leon Gehem over. Moeder Gehem is formeel gedelegeerd bestuurder. Tom Gehem: “Wij produceren ook haarden en kachels voor derden onder hun merknaam. In totaal zijn de kachels goed voor de helft van de omzet. We vervaardigen meer en meer gietwerk in hoogwaardige stoffen. Denk maar aan onderdelen van wasmachines, landbouwvoertuigen en motoren.”

Met de nieuwe installatie wapent het bedrijf zich voor de toekomst. Tom Gehem. “We kunnen ruwe gietstukken verder bewerken en beschikken over een dompelinstallatie, een emailleerafdeling en geavanceerde bewerkingscentra. De grote toegevoegde waarde die we aan primaire grondstoffen geven, helpt ons de zware Belgische loonkosten te verteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content