Kabila formaliseert Chinese contracten tijdens Belgisch Congobezoek

Uitgerekend de dag dat de Congolese president, Joseph Kabila, drie Belgische excellenties een hele dag liet antichambreren, werd de samenwerkingsovereenkomst van 17 september 2007 tussen een Chinees consortium en de Congolese regering in een vennootschapstructuur gegoten: het nieuwe La Sino Congolaise des Mines of Sicomin, genoteerd op de beurs van Hongkong.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) doet er sceptisch over. Nochtans komt de constructie enigszins overeen met de suggestie die kaderleden van het staatsmijnbedrijf Gécamines en George Forrest in december 1994 deden in een gesprek met Trends . Zij stelden voor dat de Vlaamse Gimv en haar Waalse evenknie SRIW elk drie miljard Belgische frank (75 miljoen euro) zouden bijeenbrengen om Gécamines uit het slop te halen. Dat is ongeveer wat de Chinezen op 22 april met de Congolezen op touw gezet hebben, terwijl drie Belgische excellenties gefrustreerd in de tropische warmte aan het ijsberen waren.

Met 68 % hebben de Chinese partners een ruime meerderheid (drie van de vijf directeuren) in de joint venture Sicomin. De overige 32 % is in handen van ‘Congolese investeerders’: 20 % voor het nieuwe Congolese staatsbedrijf Congo Mining en 12 % in handen van de onbekende Congolees Gilbert Kalamba Banika.

De Chinezen schieten hun Congolese partners 25 miljoen dollar voor om hun deel in de joint venture te financieren. Dat voorschot moeten de Congolezen pas terugbetalen nadat de Chinezen hun investering van 3 miljard dollar in de Dima- mijnen van Kolwezi terugverdiend hebben. In de derde fase worden de mijnopbrengsten aangewend voor infrastructuurwerken, onder meer spoorwegen, autowegen, ziekenhuizen, twee universiteiten en sociale woningen. In de eerste twee fasen is Sicomin vrijgesteld van belastingen.

Bekend was dat het Canadees-Israëlische consor- tium KML (Katanga Mining Limited, waarin de Belg George Forrest 10 % bezit) de Dimamijnen, onderdeel van het mijnencomplex in Kolwezi dat KML verwierf, aan Sicomin moet afstaan. KML ontvangt echter een mooie compensatie van 825 miljoen dollar, gespreid over tien jaar. Hoeveel KML ooit voor Dima neertelde, is onbekend.

China krijgt door de deal toegang tot 10 miljoen ton koper- en kobalterts. De waarde daarvan wordt, naargelang van de prijsevolutie van koper en kobalt, geraamd tussen 25 en 45 miljard dollar, een veelvoud van de initiële investering.

Om de Chinese deal in perspectief te plaatsen: de Congolese mijningenieur Kalala Budimwa berekende dat tussen 1908 en 1960 het Belgische Union Minière (intussen Umicore) zo’n 4,9 miljoen ton kopererts en 72.000 ton kobalt in Katanga won. “Het is bijzonder twijfelachtig dat de Chinese investeringen in infrastructuur ooit de economische en sociale realisaties – wegen, scholen, ziekenhuizen, stuwdammen, elektriciteitscentrales – zullen evenaren die de Belgische kolonisatie in 1960 achterliet.” (T)

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content