Julius Baer

Julius Baer Group is een vooraanstaande, Zwitserse privatebankinggroep (vermogensbeheer) en heeft een hele weg afgelegd sinds de strategische heroriëntering in 2005. Vooreerst werd stevig geïnvesteerd op de thuismarkt, met het optrekken van het aantal vestigingen van 7 naar 15 en het optrekken van het personeelsbestand van 2000 naar 3000. In de rest van de wereld werd de aanwezigheid ook fors verhoogd, deels door een rist acquisities. Een sleutelrol daarin was begin vorig jaar weggelegd voor de overname van Merrill Lynch’s International Wealth Management Business (IWM) buiten de Verenigde Staten. IWM laat toe om een stevige schaalvergroting te realiseren, synergievoordelen te benutten, de bestaande klantenportefeuille uit te breiden en vooral de internationalisering een flinke boost te geven. IWM heeft voet aan de grond in meer dan 20 belangrijke internationale financiële markten.

Mede door de acquisitie van IWM steeg het aantal vestigingen in West-Europa (ex-Zwitserland) van 5 naar 17 tussen 2005 en vandaag. Een Belgische vestiging is daar nog niet bij, maar Amsterdam, Luxemburg en Parijs wel, dankzij IWM. Voor Centraal- en Oost-Europa (inclusief Rusland) en het Midden-Oosten zijn we in acht jaar tijd van één (Dubai) naar acht vestigingen geëvolueerd, met een sterke focus op het Midden-Oosten. De groei in Latijns-Amerika is spectaculair en een cruciale groeimarkt voor de Zwitsers, mede door een partnership met GPS in Brazilië. Daarover raakte onlangs bekend dat de groep zijn belang in GPS had opgedreven van 30 naar 80 %. In 2005 was men enkel op de Kaaimaneilanden actief, maar nu ook in Brazilië, Chili, Panama, Nassau, Peru en Uruguay.

Nog sterker is de groei in Azië. Van geen enkele aanwezigheid in 2005 tot de ambitie om in 2015 25 % van de activa onder beheer op het dichtstbevolkte continent te hebben. In 2006 kwamen de eerste twee vestigingen met Hongkong en Singapore, Jakarta (Indonesië) volgde in 2008, daarna Sjanghai en dit jaar ook nog Tokio. Eind vorig jaar kwamen de activa onder beheer uit op 254 miljard CHF, een klim van 34 % ten opzichte van 2012 (189 miljard CHF). Van de toename met 65 miljard CHF kunnen we 53 miljard of 80 % toeschrijven aan de overname en integratie van IWM. Een gigantische sprong tegenover slechts 61 miljard CHF activa onder beheer eind 2004, net voor de groeistrategie werd ontplooid.

Bedoeling is de integratie van IWM begin 2015 af te ronden met als doel tussen 57 en 72 miljard CHF activa te hebben overgenomen en geïntegreerd in het bestaande netwerk. Het minpunt is de rendabiliteit van de IWM-activiteiten. Die hebben op de marge vorig jaar gewogen en verklaren waarom de resultaten vorig jaar onder de consensus van de analisten zijn uitgekomen. Omdat de operationele kosten (+29 %) meer stegen dan de operationele inkomsten (+26 %) bleef de klim van de nettowinst beperkt tot 19 % of 480 miljoen CHF. De winst per aandeel steeg slechts met 12 %, tot 2,24 CHF.

Conclusie

Julius Baer Group is een sterk geleide speler in private banking met al 45 % exposure tot de inkomens- en vermogensgroei in de opkomende landen. De koers blonk het voorbije jaar niet uit door de margedruk na de overname en integratie van IWM. Tegen 15 keer de verwachte winst 2014 en vooral 12,5 keer die van 2015 door margeherstel is er nog stijgingspotentieel.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content