Julie en Jérémy in Hongkong

“Lei ho ma ?” “Hallo, hoe gaat het?” in het Kantonees

PROFIEL

Wie? Julie en Jérémy Lancksweert

Waar? Hongkong, China

Beroep? Julie sloot haar grafische opleiding in België af met een uitwisselingsproject aan de Polytechnic University van Hongkong. Na een eerste werkervaring in de modesector begon ze onlangs als senior grahic designer bij Carat, een merk van betere fantasiejuwelen. Julie leidt er het creatieve team, dat zich bezighoudt met de promoties, de uitstalramen, de website en de reclame. Jérémy werd in 2007 door het sportmerk Puma naar Hongkong gestuurd om er in het sourcing-kantoor te werken. Twee jaar later richtte hij met twee vennoten Green Delta op, waar hij nu general manager is. Green Delta is een Aziatisch bevoorradings- en inkoopkantoor voor de Europese grootdistributie.

Sinds wanneer? Het duo woont nu bijna vijf jaar in China. Oorspronkelijk kwamen ze hier voor een stage van zes maanden. “Ik denk dat we nog een paar jaar zullen blijven, ook al missen we onze familie en vrienden”, zegt Julie.

Terug naar België? Zij keert tweemaal per jaar terug, met kerst en in de zomer. Hij pendelt beroepshalve wat vaker heen en weer.

Gezinssituatie? Het stel stapte ruim een jaar geleden in het huwelijksbootje (in België).

jeremy@greendelta.com.hk

Stranden en wolkenkrabbers

“Het meest indrukwekkende aan Hongkong is dat het een stad van contrasten is. Dat zie je op elke straathoek. Naast een lokale markt staat een luxueus shoppingcentrum en vlak bij het strand of de vrije natuur rijzen wolkenkrabbers op. Een van de minder leuke kanten is dat de stad tamelijk klein is. Alles is dicht op elkaar gepakt en dat zorgt voor veel milieuvervuiling. Waar we het moeilijkst aan konden wennen? Slapen in het lawaai van de airconditioning.”

Visitekaartjes bestuderen

“Hongkong is een heel levendige stad, zowel professioneel als wat persoonlijke ontmoetingen betreft. De mensen zijn meestal heel open en spreken elkaar spontaan aan. Dat is erg verrijkend. Veel dingen draaien hier rond business en netwerking. De mensen wisselen dan ook voortdurend visitekaartjes uit. Volgens de regels van de kunst moet je een kaartje met beide handen aannemen en het aandachtig bestuderen, want dat is een teken van respect.”

Vertrouwen winnen

“Hongkong is een voormalige Britse kolonie. Logisch dus dat expatriates hier niet altijd met open armen ontvangen worden. Je moet je draai vinden en stap voor stap het vertrouwen van de plaatselijke bevolking winnen. Chinezen zijn wantrouwig en zwijgzaam van aard. Je komt maar moeilijk te weten wat ze echt denken. Ze zijn gereserveerder dan wij. Het duurt een poosje voor je hun vertrouwen hebt gewonnen.”

Kruispunt tussen oost en west

“Op professioneel vlak is de cultuurschok enorm. De inwoners van Hongkong, Kantonezen genaamd, hebben heel andere waarden en gewoonten dan wij. Op kantoor is het bijvoorbeeld altijd rustig, ze begrijpen niet dat wij zo nu en dan graag lol maken op het werk. Ook het werkritme is anders”, zegt Jérémy. “Mijn collega’s zijn heel werklustig, maar geen toonbeeld van efficiëntie”, vertelt Julie. “Die verschillen hoeven niet te verbazen. De stad vormt een kruispunt tussen oost en west, waar allerlei nationaliteiten met elkaar optrekken.”

CORALIE RAMON

“Chinezen zijn wantrouwig en zwijgzaam van aard. Je komt moeilijk te weten wat ze echt denken”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content