José María kiest zijn vicekapiteins

José María Olazábal, kapitein van de Europese ploeg voor de Ryder Cup, heeft zijn vicekapiteins gekozen voor het grote toernooi dat eind september in Medinah bij Chicago wordt gespeeld. Thomas Björn, Darren Clarke en Paul McGinley namen samen tien keer deel aan het toernooi tussen de continenten en verzamelden samen negen Europese overwinningen. Het trio zat trouwens ook in de Europese staff toen de Amerikanen twee jaar geleden werden geklopt op Celtic Manor in Wales.

Kapitein Olazábal speelde zeven keer mee in de Ryder Cup en was vicekapitein in 2008 en 2010. Hij koos het trio omdat “ze twee jaar geleden puik werk deden als adjuncten van kapitein Colin Montgomerie. Ze hebben zeer veel ervaring en zijn ook nog eens vrienden. We hebben allemaal hetzelfde doel: naar Medinah reizen en die Cup winnen. Daarom wil ik die jongens absoluut naast me. Ik ken ze zeer goed en ik geloof in hen omdat ze de juiste mentaliteit hebben voor dit soort wedstrijd. Als kapitein heb je in de Ryder Cup zeer veel steun nodig, want je kunt niet overal tegelijk zijn. Zo verwacht ik dat ze me voortdurend op de hoogte houden over de prestaties van de spelers, zodat ik altijd weet wie goed bezig is en snel kan ingrijpen. Zo moet je absoluut iedere wedstrijd kunnen volgen om de samenstelling van de teams voor de doubles in de namiddag te kunnen aanpassen terwijl de spelers nog op de baan staan.”

Naast het trio komt nog een vierde vicekapitein. Zijn naam kennen we pas op 27 augustus, als Olazábal zijn twee wildcards toekent. “Ook deze Ryder Cup zal duidelijk maken welke spelers het best presteren onder zware druk, en het is onze taak om ervoor te zorgen dat ze het beste van zichzelf kunnen geven”, zegt Olazábal.

Thomas Björn was in 1997 de eerste Deense golfer die mocht deelnemen aan de Ryder Cup. Hij maakt er geen geheim van dat hij ervan droomt ooit nog eens deel te nemen. “Ik heb altijd gezegd dat ik dolgraag deel wilde uitmaken van de staff als ik er niet meer in slaagde om me zelf te kwalificeren…” De Noord-Ier Darren Clarke, vorig jaar nog winnaar van de British Open, bulkt van vertrouwen. “Onze backroom is zeer sterk en zeer ervaren. We kunnen Jose María veel bijbrengen. Onze eerste taak is nu: een messcherpe teamspirit in het team te slijpen. Ik weet zeker dat we daarin slagen…” De Ier Paul McGinley is dan weer een legende in de Ryder Cup. In 2002 debuteerde hij in het toernooi en sloeg hij de beslissende putt voor de Europese overwinning. Hij verloor nooit een wedstrijd en stond ook in 2004 en 2006 in het winnende kamp. “Ik verwacht dat de Amerikanen heel agressief starten. Dat is altijd zo als ze thuis spelen. We moeten die eerste aanvalsgolf dus kunnen opvangen…”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content