Jongeren grijpen de macht

© BI

Justin Thomas is het symbool van de nieuwe generatie die de hiërarchie in de top van de internationale golfsport heeft hertekend. Op zijn 24ste won hij vorig weekend het PGA Championship. Op het gevreesde parcours van Quail Hollow in Charlotte (North Carolina) zette de Amerikaan een uitmuntende laatste ronde neer en haalde hij het met twee slagen voorsprong op de Italiaan Francesco Molinari, de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen en zijn landgenoot Patrick Reed.

Justin Thomas is als het ware geboren met een golfclub in de hand. Amper twee was hij toen zijn grootvader hem al een balletje liet slaan. Tiger Woods, zijn grote idool, deed de rest. Golfen werd al snel de grote passie van de jonge Thomas. Bij de junioren grossierde hij in toernooizeges, net zoals in het universitaire circuit, waarna hij in 2013 overstapte naar de professionals. In de PGA Tour won hij al vier toernooien, maar het ontbrak hem nog aan winst in een toptoernooi om naast zijn goede vriend Jordan Spieth aan de absolute top te kunnen staan. Justin Thomas heeft nu zijn eerste major gewonnen.

De overwinning van Thomas onderstreept dat de Amerikanen sterk bezig zijn. Dit jaar wonnen ze al drie van de vier toernooien van de Grand Slam. Tegelijk is duidelijk dat een nieuwe lichting jonge spelers de macht heeft gegrepen in de golfsport. In de recentste tien toernooien van de Grand Slam is de overwinning telkens naar een andere speler gegaan: Zach Johnson (British Open 2015), Jason Day (PGA 2015), Dany Willett (Masters 2016), Dustin Johnson (US Open 2016), Henrik Stenson (British Open 2016), Jimmy Walker (PGA 2016), Sergio Garcia (Masters 2017), Brooks Koepka (US Open 2017), Jordan Spieth (British Open 2017) en nu Justin Thomas (PGA 2017). Uniek in de geschiedenis van de golfsport.

Heel wat spelers halen een zeer hoog niveau. Het zorgt ervoor dat toptoernooien zeer boeiend zijn, wat heilzaam is voor de kijkdichtheid in de Verenigde Staten, die na de val van Tiger Woods een serieuze deuk had gekregen. Maar nogal wat puristen hebben heimwee naar een superster die het gebeuren domineert, zoals Arnold Palmer, Jack Nicklaus, Severiano Ballesteros of Tiger Woods destijds. De voorbije jaren probeerden Rory McIlroy, Dustin Johnson en Jordan Spieth die rol op te nemen. Laatstgenoemde hoopte op Quail Hollow trouwens de enige major die hij nog niet won, eindelijk op zijn naam te schrijven, maar zal dus nog wat geduld moeten hebben.

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content