Jong en euromiljonair

Ruim 25 miljoen euro. In oude Belgische frank een dik miljard. Dat verdient de patrimoniumvennootschap Sobradis aan de overname van Brantano door Macintosh Retail Group. Achter de vennootschap schuilt slechts één persoon: de 43-jarige Joris Brantegem. De hoofdaandeelhouder is de Nederlandse stichting administratiekantoor Brassur, met vestiging in Rotterdam. Die vennootschap heeft één bestuurder, tevens voorzitter: Joris Brantegem.

Joris Brantegem verdient aan de verkoop bovendien op een tweede manier, via zijn belang van 3,57 % in Mitiska. Want ook de hoofdaandeelhouder van Brantano stapt volledig uit het bedrijf. De beursgenoteerde specialist in distributie hurkte op 14 januari op een berg cash van 135 miljoen euro. Dé hamvraag in het analistenwereldje luidt al maanden: wat zal Mitiska met het geld doen?

Maar misschien een nog meer cruciale vraag is wat Joris Brantegem gaat doen. De rasentrepreneur ontpopte zich met Brantano tot een van de Vlaamse captains of industry. De koosnaampjes waren ‘de man met het buikgevoel’, ‘de visionair’. Sinds zijn veertiende stond hij op de schoenwinkelvloer. Het gezonde boerenverstand en het commerciële inzicht primeerden. Want de middelbare studies werden slechts aangevuld met enkele managementcursussen.

Brantano wordt misschien een Europese speler. Maar dan niet onder zijn leiding. Ook al was dat bijna twee decennia lang zijn grote droom. Het viel waarnemers al op hoe ontspannen Joris Brantegem erbij liep tijdens de persconferentie over de overname door Macintosh. De aankondiging op 29 oktober werd overgoten met champagne, borrelnootjes en cake.

Of hij daarom gaat rentenieren? De voorbije investeringen van Sobradis lichten misschien een tipje van de sluier. Er zijn aardig wat vastgoedprojecten in het Scheldeland, rond het hoofdkantoor in Wetteren. Met onder meer een restaurant in Berlare. Sobradis had in 2005 ook Recticelaandelen (ook al uit Wetteren) in portefeuille. Wash Box is een uitbater van carwashinrichtingen.

Toch blijft het gissen naar Brantegems bedoelingen. Zelfs in zijn naaste kennissenkring is het niet geweten of hij een nieuw project opstart, dan wel op de spreekwoordelijke Bahama’s gaat luieren. Want de bon vivant houdt wel van een uitgebreide maaltijd met goede wijn. Maar één ding staat vast. Joris Brantegem belegt voor de langere termijn. Medio 1993 werd de ondernemingswaarde van Brantano op 15,9 miljoen euro begroot. Dat was de schatting van de revisor, op basis van een bod door Sofindev (het investeringvehikel van onder meer Colruyt en Sofina). Joris Brantegem ging er niet op in. Macintosh kleeft een ondernemingswaarde van 158 miljoen euro op de schoenenverkoper. Bijna het tienvoud dus, veertien jaar later.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content