Jonathan Garcia van Garcia Ink, Sint-Truiden: ‘Als je vaak van stijl moet wisselen, blijf je scherp’

© fotografie Debby Termonia

“Vroeger waren tattoos iets voor stoere kerels. In mijn klantenbestand zitten intussen ook advocaten, zakenlui en politieagenten. Anno 2022 zijn tattoos gelukkig algemeen aanvaard.” Jonathan Garcia bladert door zijn digitale portfolio. “Door die grote verscheidenheid aan klanten moet een tatoeëerder heel veelzijdig zijn. Van modern tot klassiek, van ingewikkeld tot sober: de bestellingen gaan alle kanten uit. En dat is goed. Als je vaak van stijl moet wisselen, blijf je scherp en moet je jezelf dwingen er elke dag opnieuw voor 100 procent voor te gaan.”

Jonathan Garcia leeft voor zijn beroep. Nadat hij ‘s avonds de deuren van zijn tattooshop heeft gesloten, zit hij nog uren aan de computer om de sessies van de volgende dag voor te bereiden. “Ik besteed enorm veel aandacht aan mijn ontwerpen en ga erg ver om de wensen van mijn klanten in te willigen. Of ik dingen weiger? Zeker. Liefdestattoos met namen bijvoorbeeld. Ik heb geen zin na een pijnlijke scheiding de naam van een ex-partner aan te passen of weg te werken. Ook dronken klanten stuur ik steevast naar huis. Het is beter 24 uur voor het tatoeëren geen alcohol meer te drinken. Alcohol zorgt ervoor dat je bloedvaten meer openstaan. Daardoor kun je meer bloeden dan normaal en dat maakt mijn werk er niet gemakkelijker op. De Hollywoodfilms waarin iemand na een nacht stevig doordrinken met een serieuze kater én een tattoo wakker wordt, zijn dus klinkklare onzin.”

Ik weiger liefdestattoos met namen. Ik heb geen zin na een pijnlijke scheiding de naam van een ex-partner aan te passen of weg te werken’ Jonathan Garcia

Door de nieuwe regelgeving rond de tatoeage-inkt moest Garcia zijn agenda omgooien. “Alle kleurentattoos zijn voor onbepaalde tijd on hold gezet. Nu vul ik mijn dagen met ontwerpen in zwart of grijs. Gelukkig hoor ik van heel wat inktleveranciers dat er snel een oplossing komt. Maar voorlopig blijft het dus nog even improviseren. Maar geen nood… Als artiest kan ik dat maar al te goed.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content