JOHAN DE SAEGHER (50): ‘WERELDWIJD MET BIOLOGISCHE GEWASBESCHERMING’

Johan De Saegher gaat met zijn bedrijf Bi-PA, gespecialiseerd in biologische gewasbescherming, de internationale toer op. Hij wordt ook aandeelhouder van het bedrijf en trekt het aandeelhouderschap open voor andere partijen. De Saegher is doctor in de chemische technologie. Hij startte zijn carrière in 1994 bij UCB, als ingenieur. Daarna werd hij verantwoordelijk voor de wereldwijde productie van de UCB-spin-off Taminco. Vanaf 2005 was hij bij Taminco manager van de crop protection business unit (gewasbescherming). Daarna was hij er verantwoordelijk voor gewasbescherming en biomedische wetenschappen, evenals voor de Aziatische en Latijns-Amerikaanse markten. In 2013 werd hij COO van de Taminco Group. Bij de overname van Taminco door Eastman Chemicals, wenste De Saegher terug te keren naar zijn grootste professionele liefde: de gewasbescherming. Bij Bi-PA, een bedrijf uit Londerzeel dat sinds 2000 actief is, kan hij zich daar al bijna een jaar in uitleven.

Waarom bent u in de markt van de gewasbescherming gestapt?

JOHAN DE SAEGHER. “Ik geloof fundamenteel in biologische gewasbescherming voor conventionele landbouw. Ik ben een boerenzoon, dus ken ik de landbouw vanbinnen en vanbuiten. Co-existentie van chemische en biologische gewasbescherming is de toekomst, ook voor conventionele landbouw en dus niet alleen voor de teelt van biologische producten. Vergelijk het met medicatie voor mensen: je kunt hoestsiroop en aspirine nemen om je te genezen, zoals biologische gewasbeschermers planten sterker maken. Maar als je echt ziek wordt en bijvoorbeeld een bacteriële longontsteking krijgt, ga je toch voor antibiotica.”

U wilt internationaal uitbreiden. Waarom?

DE SAEGHER. “Bi-PA heeft een biologische remedie ontwikkeld tegen een schimmelinfectie die een derde van de wijngaarden treft. Om het product rendabel te maken moet je verder gaan dan de Belgische markt. We richten ons op Frankrijk. Er is ook interesse uit Nieuw-Zeeland en Australië. We hopen het product ook in de Verenigde Staten te laten registreren. Het product is een remedie tegen de esca-ziekte die wereldwijd 30 procent van de wijngaarden heeft aangetast. Bi-PA, dat zes medewerkers telt, zal nagaan of deze remedie ook kan worden toegepast op frambozenstruiken en appelbomen.

“Met andere producten zien we groeikansen in Afrika en het Midden-Oosten. Met de gewasbescherming gaan we dus echt wereldwijd. Om die groei te ondersteunen stap ik in het kapitaal en wordt het aandeelhouderschap opengezet voor andere partijen. Een eerste nieuwe aandeelhouder, naast mijzelf, is het bedrijf achter de Libanese firma Unifert Group. Unifert Group zal de Bi-PA-producten verdelen in het Midden-Oosten en Afrika.

Waarom Unifert?

DE SAEGHER. “Unifert Group investeerde in Bi-PA omdat het bedrijf ervan overtuigd is dat de trend in landbouw richting biologische producten gaat. Een van de Unifert-managers maakt deel uit van het wetenschappelijk comité van Bi-PA. Ik ben nog in onderhandeling met andere potentiële aandeelhouders, met een voorkeur voor aandeelhouders achter bedrijven die Bi-PA’s producten kunnen introduceren in nieuwe markten. Onder andere Dirk Putteman van Belchim is aandeelhouder.”

A.M.

“Om de groei te onder-steunen stap ik in het kapitaal en wordt het aandeelhouderschap opengezet voor andere partijen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content