Jo Benoit (48): “Investeringen aantrekken”

De West-Vlaming Jo Benoit is net een jaar general manager van het biofarmabedrijf Baxter voor België, het enige land waar de firmanaam synoniem is geworden voor de naam van het sterproduct. Baxter is dan ook in België sinds 1954 en gedijt hier goed. Vorig jaar nog werd een investeringsprogramma van ruim 100 miljoen euro gelanceerd en pas enkele dagen voor ons bezoek waren Benoit en zijn ploeg verhuisd van centraal Brussel naar het zuidelijker gelegen Eigenbrakel. In het nog niet afgewerkte gebouw huist ook de afdeling R&D, die is overgekomen van Nijvel. Samen goed voor 450 personeelsleden. Daarnaast telt Baxter 1850 werknemers in zijn productie- en distributievestiging in Lessen.

De Bruggeling Benoit heeft ruim twintig jaar ervaring in de gezondheidssector. Eerder was hij aan de slag in sales- en marketingfuncties bij Lamoral Medical, Biomedical Diagnostics, Abbott en Kimberly-Clark. Anderhalf jaar geleden werd hij bij Baxter verantwoordelijk voor de ziekenhuisbusiness om dan snel door te groeien.

Wat doet Baxter?

JO BENOIT. “Heel wat meer dan de zogenaamde baxters. Het is een gediversi-fieerd bedrijf in de gezondheidssector dat naast de bekende intraveneuze producten onder meer ook meer dialyseproducten, middelen tegen zeldzame ziekten, vaccins en medische apparatuur ontwikkelt.”

Wat zijn uw uitdagingen?

BENOIT. “Investeringen blijven aantrekken. Er is in het bedrijf een competitie tussen de verschillende vestigingen. Een hele uitdaging, want vergeleken met andere markten duurt het in België lang eer producten en diensten op de markt kunnen. Ik moet de criteria waarop Baxter zich baseert voor investeringen ook duidelijk maken aan de overheid. De stabiliteit van de overheid is een van die criteria. En ik zou de overheid duidelijk willen maken dat er kan worden bespaard. Ik geloof heel sterk in homecare. Zo hebben wij een thuissysteem voor dialyse, waardoor de patiënt niet telkens naar het ziekenhuis moet. Er komen ook strengere normen voor steriele bereidingen, waardoor ziekenhuizen grote investeringen moeten doen om er aan te voldoen. Wij kunnen die productie overnemen.”

Lijdt Baxter onder de crisis?

BENOIT. “Toen ik hier startte in 2008 waren er 2100 werknemers; nu zijn we met 2300. De groep werft voortdurend aan en heeft ruim veertig vacatures. We zijn niet onderhevig aan grote herstructureringen zoals de grote traditionele farmabedrijven. Wij zijn gediversifieerd en moeten niet teren op een enkele blockbuster. We zijn daardoor veel minder onderhevig aan schommelingen.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

BENOIT. “Ik ga niet zeggen dat mijn beroep mijn hobby is, maar ik ben er wel door gepassioneerd. Mijn vader was ook zo gedreven. Ik heb hem altijd heel veel zien werken en dacht altijd ‘dat gaat met mij niet gebeuren’ ( grijnst). Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

“Ik wil absoluut heel fit blijven, zowel mentaal als fysiek. Als je in de gezondheidssector actief bent, moet je het goede voorbeeld geven. Dus probeer ik drie keer per week te lopen, en soms ga ik skiën. Ik heb altijd veel sport gedaan. Toen ik 16 was, was ik terzelfder tijd aangesloten bij een voetbal-, volleybal- en basketbalclub, én bij een dansclub. ( lacht)”

“Daarnaast lees ik vooral boeken over leiderschap en filosofie. Ik besteed zoveel mogelijk tijd aan het gezin. Ik heb een zoon van 18 en een dochter van 19. We reizen graag met z’n vieren.”

Be.L.

“We zijn niet onderhevig aan grote herstructu-reringen zoals de grote traditionele farmabedrijven”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content