JEUGDBOEKENWEEK

Van chat tot Mozart

Nog tot 28 maart loopt de Jeugdboekenweek, die gewoontegetrouw twee weken duurt. Daar hoort ook een geschenkboek bij, dat in vele Vlaamse boekhandels gegeven wordt bij aankoop van kinder- en jeugdboeken ter waarde van 12,50 euro. Dit jaar werd de opdracht toevertrouwd aan de West-Vlaamse Sylvia Vanden Heede (bekend van de serie Vos en Haas), die met Donderkop een behoorlijk boeiend verhaal aflevert, dat zich afspeelt in de Westhoek in de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Voor lezers vanaf 10, veeleer 11 jaar. Naar aanleiding van de promotieactie, georganiseerd door Boek.be, geven we een paar tips over jeugdboeken en we voegen er enkele leerzame uitgaven bij, die zowel jong als oud kunnen bekoren.

Voor 11-plussers selecteren we Leeuwenjongen (Van Goor, 304 blz., 16,95 euro). Achter het pseudoniem Zizou Corder schuilt de Londense Louisa Young en haar tienerdochter Isabel Adomakoh Young. Centraal staat een knaap die Kats spreekt. Met de hulp van circusleeuwen gaat hij op zoek naar zijn ontvoerde ouders. Her en der wordt het boek al genoemd als kandidaat om een Harry Potter-hype op gang te brengen. Het verhaal krijgt een open eind en het is zeer de vraag of de jonge lezers dat kunnen appreciëren. Er zijn nog twee delen aangekondigd.

Voor adolescenten wijzen we op Chatgevaar (VH&W, 176 blz., 12 euro), waarin Pieter Feller (onder meer) de gevolgen van een blind date na een chatsessie beschrijft. Voorspelbaar verhaal, maar met een groot inlevingsvermogen in de doelgroep.

Voor zowat alle leeftijden (vanaf 11, veeleer 12 jaar) kozen we De geschiedenis van de wereld in 200 bladzijden (VH&W, 184 blz., 18 euro). In 49 korte hoofdstukken geeft de Duitse historicus Manfred Mai de geschiedenis weer, van de steentijd tot de aanslagen van 11 september 2001. Uiteraard kan Mai in dat korte bestek alleen de grote lijnen trekken, maar dat is nu net de kracht van het boek: het biedt een overzicht, iets wat het geschiedenisonderwijs maar al te vaak verwaarloost.

Ook voor alle leeftijden (vanaf tiener) zijn er de encyclopedische XYZ-boeken, zoals XYZ van de symbolen (THB, 271 blz., 27,50 euro) met info over ruim duizend symbolen, iconen en emblemen, van de aartsengelen tot de zonnewende. En dan is er nog de stevige XYZ van de klassieke muziek (VH&W, 368 blz., 30 euro), waarin Katja Reichenfeld zich niet beperkt tot het lexicon, maar ook verbanden legt, anekdoten vertelt en er een leesbaar naslagwerk van maakt over componisten, instrumenten en stromingen in de muziek.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content