JEUGD

Als de sint kiest

Gewaagd is het zeker, in het internettijdperk nog een jeugdencyclopedie uitgeven. Maar Lannoo’s grote geïllustreerde encyclopedie voor de jeugd (639 blz., 24,95 euro) bewijst dat het geen anachronisme is. Met een correcte selectie, vernuftige lay-out en compacte maar heldere uitleg is dit een schoolvoorbeeld in het genre anno 2004 (en verder). De sint aarzelde niet om dit kloeke werk naar voren te schuiven, toen we hem een boekenkeuze vroegen, voor hij op 6 december zijn ronde begint. Ook de Winkler Prins @ncyclopedie (448 blz., 39,95 euro) overtuigt. Dat boek reikt voorbeelden, uitweidingen en actualisatie aan via internet. Nog een verstandige methode is de beperking tot één thema, zoals de Sesam Junior muziekencyclopedie voor de jeugd (171 blz., 19,95 euro), waarin 250 begrippen uitgelegd worden. Zowel instrumenten, componisten, hedendaagse en klassieke muziek komen aan bod. Voor melomanen vanaf 8 jaar.

Nog even verder grabbelen in de boekenzak van de sint en we diepen een even sympathiek als overtuigend werk op, De kleine Mozart op wereldreis (Van Goor, 186 blz., 16,95 euro). Sanne de Bakker beschrijft de tournee die Mozart met zijn ouders begon in 1763, toen hij amper zeven was. De composities die het wonderkind tijdens die reis schreef, zijn te horen op de bijgevoegde cd. Voor muziekfans vanaf 10 jaar. Voor dezelfde leeftijdscategorie (en beslist ouder) is er de jeugdroman Miljoenen (Van Goor, 237 blz., 16,95 euro) van de Britse scenarist Frank Cottrell Boyce. Twee broertjes vinden een tas propvol bankbiljetten. Ze hebben echter slechts een paar dagen om het geld uit te geven, denken ze, want het Britse pond maakt plaats voor de euro. Boeiende inzet, geinig boek, slap slot.

Voor iets oudere lezers (pakweg 12) verscheen bij dezelfde uitgever een heuse jeugdthriller over macht en machtsmisbruik, vertrouwen en wantrouwen, Kaalkop en Gifkikker (Van Goor, 132 blz., 12,95 euro). Willem Bek volgt een knaap en een meisje die op het spoor komen van studenten die een supermarkt willen afpersen. Of zit het toch anders? Sterk hedendaags verhaal, discussiestof incluis. Er zit zelfs inspiratie voor een spreekbeurt in. Hoe je zo’n opdracht grondig aanpakt, leren kinderen (vanaf 10) in Spreekbeurten maken met de computer (Bruna, 222 blz., 19,95 euro). Geen voorgekauwde kost, maar een handleiding om zelf aan de slag te gaan, met cd-rom. We ronden af met nog een boek dat jongeren (én ouderen) aan het werk zet. In Het grote tekenboek (Cantecleer, 256 blz., 34,98 euro) krijgen we advies, voorbeelden en oefeningen om beginners op weg te helpen en gevorderden op een hoger niveau te tillen. Eindelijk, de geheimen van het tekenen ontsluierd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content