Jensen Group

Jensen Group, de wereldspeler in industriële wasserijsystemen, bevestigt met de halfjaarcijfers het sterke parcours dat het de voorbije jaren heeft gereden. Tijdens het eerste semester nam het zakencijfer met maar liefst 9,2 % toe (7,8 % in het eerste trimester), tot 164,4 miljoen EUR – een nieuw recordcijfer. Dat het management voor het boekjaar 2015 bereid was om, boven op het gewone dividend van 0,25 EUR per aandeel bruto, nog een bijkomend dividend van 0,15 EUR per aandeel bruto te betalen, gaf aan het bedrijf het boekjaar 2016 en later met vertrouwen tegemoet zag.

Eind vorig jaar was het orderboek wel 7 % minder sterk gevuld dan op 31 december 2014. Maar daarin heeft intussen weer een zeer positieve ommekeer plaatsgevonden. Op 30 juni was sprake van een orderboek dat liefst 34 % beter gevuld was dan op hetzelfde moment van vorig jaar. Maar als we rekening houden met de reeds afgewerkte producten en goederen in productie, dan lag de werkreserve zelfs 47 % hoger dan twaalf maanden geleden. Een deel van de nieuwe orders (zowat 26%) wordt wel pas in 2017 uitgevoerd.

Toch was het halfjaarrapport geen volledig zegebulletin. De intense concurrentie op grote projecten en de investeringen in onder meer bijkomende productiecapaciteit hebben duidelijk op de rendabiliteit gewogen. Dat zien we in de evolutie van de bedrijfskasstroom (ebitda), die met 9 % is gezakt (van 16,9 naar 15,3 miljoen EUR of van 2,16 naar 1,96 EUR per aandeel) ondanks een omzettoename van 9 %. Dat houdt een daling van de ebitda-marge in van 11,2 naar 9,3 %. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 13,9 miljoen EUR. Dat is wel een lichte stijging van 2,6 %, maar houdt toch een daling van de ebit-marge in (van 9,0 naar 8,4%). Het nettoresultaat bedroeg 9,6 miljoen EUR (1,23 EUR per aandeel), een klim met 3 % tegenover de eerste helft van 2015.

De Deense familie Jensen is de referentie-aandeelhouder van Jensen Group en controleert de beursgenoteerde vennootschap via Jensen Invest (51,7%). Jensen Group – voorheen bekend onder de namen LSG en daarvoor IPSO-ILG – noteert enkel op NYSE Euronext Brussel en heeft daar eerder de status van een smallcap met een beperkte verhandelbaarheid, ondanks het feit dat het om een absolute wereldspeler gaat in, weliswaar, een nicheactiviteit. Wereldwijd is er bovendien maar één grote, niet-beursgenoteerde concurrent, het Duitse Kannegieser.

Eind januari van dit jaar legde Jensen wel geld op tafel om een belang van 30 % (kan tot 49 % worden opgevoerd) te nemen in Tolan Global, een producent en verkoper van vrijstaande wasserijmachines en al vijf jaar de distributeur van Jensen Group in Turkije. Op 1 juli heeft Jensen Group dan de activiteiten van zijn Noorse distributeur overgenomen.

Conclusie

Jensen Group is een topbedrijf in een nichemarkt. Het toenemende internationale toerisme (hotels) en de verregaande vergrijzing (verzorgingsinstellingen) ondersteunen de sterke groei van de resultaten. Midden 2012 kon dit aandeel tegen ruim 6 EUR worden opgepikt. Tegen 13,5 keer de verwachte winst voor 2016 en 7,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel wel nog niet overdreven gewaardeerd, zoals de recente participatie van Quest for Growth bewijst.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content