Jean Paul Muyle (68): ‘Vlaamse en Franstalige poot versterken elkaar’

Jean Paul Muyle © GF

Een jaar geleden maakte Trends de fusie bekend van de architectenbureaus ar-te uit Leuven en B.A.E.V. uit Brussel. De CEO van de koepelholding Archipeloga is Jean Paul Muyle, die eerder aan het hoofd stond van B.A.E.V.

Het doel van de fusie was een groter kantoor te creëren dat referenties zou kunnen voorleggen in Franstalig België en Vlaanderen. Is dat gelukt?

JEAN PAUL MUYLE. “Zeker. Een van de klanten van B.A.E.V. wilde bijvoorbeeld een project uitbouwen in Ruisbroek. Vroeger was dat voor B.A.E.V. moeilijk omdat we geen voeling hadden met Vlaanderen. Nu konden we probleemloos onze Vlaamse collega’s eropuit sturen. Andersom kan het netwerk van B.A.E.V. worden ingeschakeld voor Vlaamse klanten die in Wallonië of Brussel willen bouwen. De Vlaamse en Franstalige poot versterken elkaar. Twee jaar geleden waren we beide apart op zoek naar architecten om over de taalgrens ons netwerk uit te breiden. We hebben elkaar gevonden. Het Franstalige kantoor was ietsje groter dan het Vlaamse. Ondertussen zijn beide taalgroepen even groot. Toch een bewijs dat de strategie klopte. Ook inhoudelijk vullen we elkaar aan. B.A.E.V. heeft heel wat medische klanten en tekende veel ziekenhuizen. Ar-te stond bekend als de architect van rusthuizen en appartementen. Nu delen we onze expertise over de taalgrens heen. We tekenen bijvoorbeeld samen aan een rusthuis in Florenne en een ziekenhuis in Brussel. En ander voordeel is dat we ook kunnen inschrijven voor grotere opdrachten.”

Hoe verloopt de samenwerking in de praktijk?

MUYLE. “We hebben allebei ons vroegere netwerk om klanten aan te trekken. De conceptuele fase is een gezamenlijke inspanning, waarvoor we onze gecombineerde kennis inzetten. De uitwerking van het lastenboek gebeurt in de taal van de overheid of de opdrachtgever, door de architect die het beste op de hoogte is van de lokale vereisten en gebruiken. We sturen dus geen Vlaming om een werf in Charleroi op te volgen. In Brussel worden de Vlaamse klanten dan weer vooral geholpen door de voormalige medewerkers van ar-te.”

U wilde tegen het einde van 2016 de juridische structuur in orde brengen. Is dat gelukt, en hoe verliep de rest van de combinatie van de structuren?

MUYLE. “De juridische bundeling was een uitdaging. De vennootschapsrechtelijke structuren waren niet zo heel moeilijk, omdat er duidelijke afspraken waren. Onze juristen hadden het wel wat moeilijker om alle contracten met de medewerkers op dezelfde leest te schoeien. Die zijn historisch gegroeid en per medewerker op maat gemaakt. Ook onze hr-managers hadden er een kluif aan. Het intranet is klaar en de gezamenlijke website wordt op punt gezet. Onze IT-mensen hebben het voorbije jaar een tandje bij moeten steken. Ar-te is bijvoorbeeld moeten overschakelen naar het boekhoudsysteem van B.A.E.V. Dat verliep minder vlot dan we hadden verwacht. Vandaag is Archipeloga echter een feit.”

U zou na drie jaar stoppen als CEO. Staat de opvolging klaar?

MUYLE. “De nieuwe organisatie staat op punt. Tegen eind 2018 moet dat ook voor de opvolging gelden.”

H.B.

“We sturen geen Vlaming om een werf in Charleroi op te volgen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content