‘Je moet voortdurend bijleren over leidinggeven’

© Debby Termonia

SVEN GATZ Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel

“Aan het begin van mijn loopbaan werkte ik op het kabinet van Vic Anciaux. Hij toonde me hoe je mensen moet motiveren. Hij vond het heel belangrijk om zijn kabinet – een dertigtal mensen – aan te sturen door motivatie. Geld is meestal niet de belangrijkste motivatie, wat vooral telt is au sérieux worden genomen, verantwoordelijkheid krijgen en een aangename werksfeer. Hij leerde me ook dat je voortdurend moet bijleren over leidinggeven.”

“Hoe ik omging met de hoge verwachtingen als minister van Cultuur terwijl ik wist dat er besparingen aankwamen? Ik was zo’n beetje het witte konijn en voor veel mensen, zo voelde ik dat, een leuk wit konijn. De reacties uit de culturele sector waren overwegend positief tot zeer positief. Ik was de eerste minister die duidelijk over de besparingen communiceerde. Sommige collega’s zijn nog altijd met besparingen bezig, terwijl wij opnieuw kunnen opbouwen. Het gaat om snelheid en duidelijkheid.”

“Het is interessant om na te denken over hoe ik kan werken als minister van Cultuur met het boek De barbaren van Alessandro Baricco in het achterhoofd. Dat gaat over hoe we vroeger en nu met cultuur omgaan. Hij legt uit dat vroeger het idee leefde dat de dingen, een schilderij bijvoorbeeld, een ziel hadden. Het ging om diepgang, de canon. Door de komst van het internet gaan we nu minder diep, maar wordt ons idee over schoonheid meer bepaald door connectiviteit. Het is oppervlakkiger. De zoekmachines van Google hebben dat bevorderd. Dat is niet verkeerd. Ik ben geen cultuurpessimist.”

“Het voornaamste inzicht dat ik heb opgedaan tijdens onze gesprekken is dat ik geduld moet hebben. Het is iets typisch voor mijn generatie: je wil alles, zo snel mogelijk. Vroeger zou ik sneller reageren en zeggen dat iets niet gaat zoals ik het wil. In plaats van direct te rebelleren, denk ik nu meer dat alles op zijn tijd komt. Door de gesprekken met Sven heb ik ook geleerd dat ik een ‘mensen-mens’ ben. Mijn beeld van een leider is altijd vrij hiërarchisch geweest, van iemand die zegt hoe het moet. Voor mij is dat helemaal niet zo, ik sta tussen mijn mensen.”

“Toen ik net was afgestudeerd, kwam ik in een groot advocatenkantoor. Ik heb graag veel mensen rondom mij, maar ik werd in een kantoortje gestopt. Mijn verantwoordelijke was vrij hiërarchisch. Ik werd er klein gehouden. Ik heb daar bijna zeven jaar gewerkt. De persoon die ik op mijn werk was en de persoon buiten het werk waren heel verschillend. Daardoor verlies je authenticiteit. Toen mijn vriend mij voor een verrassingsweekend kwam oppikken op kantoor, vond ik dat hij daar niet mocht zijn omdat hij er niet thuishoorde. Die reactie is toch niet normaal, dacht ik. Ik heb daar vooral geleerd hoe ik niet met mijn mensen wil omgaan.”

“In zijn boek De kwetsbare leider beschrijft Joost Callens heel integer hoe er, hoewel je het niet altijd verwacht, vaak moeilijke momenten zijn en hoe je daaruit kunt leren. Iedereen zegt dat altijd, maar dat is ook echt zo. Een klant die niet tevreden is en zijn ontevredenheid uit, is een cadeau. Je kunt daarmee aan de slag. Als je klant niets zegt, kun je er niet aan werken.”

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Benny Debruyne fotografie Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content