“Je moet de consument niet overbeschermen”

Vorige week stelde de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) haar jaarverslag voor. Drukke dagen dus voor voorzitter Paul Hermans.

P aul Hermans, doctor in de Rechten en licentiaat in Notariaat en Verzekeringsrecht, is sinds februari 2003 voorzitter van het directiecomité van de Beroepsvereniging van het Krediet ( BVK). Die club vertegenwoordigt, met een slordige tachtig leden, de kredietsector voor particulieren. De BVK kreeg vorig jaar niet alleen een nieuwe voorzitter, maar vond ook onderdak bij de nieuwe vereniging Febelfin. Die federatie omvat de voornaamste verenigingen van de Belgische financiële sector, waaronder de Belgische Vereniging van Banken ( BVB).

Hermans is momenteel ook directielid en lid van de raad van bestuur van Ethias Bank en kent de sector als zijn broekzak. Hij werd geboren in 1943 in een gezin van zeven kinderen, waarvan de meesten in het familiebedrijf Arel werkten. Arel begon in de distributie van radio- en televisietoestellen. “Maar mijn vader had al heel snel door dat krediet een verkoopmiddel was,” aldus Hermans. Dat betekende het begin van Arfin. De activiteiten evolueerden volgens de wetgeving en de ontwikkeling van de markt: verbruikskrediet, spaarbank, leningen op afbetaling, hypotheekleningen, verzekeringen enzovoort. In 2001 had Arfin circa twintig mensen in dienst, met uitstaande kredieten ter waarde van een slordige 17 miljoen euro en bijna 42 miljoen aan spaargeld. “Toen ik aan mijn rechtenstudie aan de KU Leuven begon, droomde ik ervan advocaat te worden,” bekent Hermans. “Maar Arfin had een jurist nodig.”

En dus werd hij, vers van de universiteit, door het familiebedrijf ingelijfd in 1967. Zijn carrière was helemaal voor hem uitgestippeld. Paul Hermans, die diep verankerd zit in het verenigingsleven van Ekeren en vader van vier kinderen is (waaronder een advocaat en twee juristen), kent de sector door en door. Begin de jaren zeventig was hij lid van het juridische comité van de BVK, in 1985 trad hij toe tot het directiecomité, in 1987 werd hij penningmeester en van 1989 tot 1993 was hij voor het eerst voorzitter.

Als expert in de Raad voor het Verbruik is hij nauw betrokken bij de uitwerking van de wet-Claes van 1991, die de sector compleet reorganiseert. De nieuwe wet van 24 maart 2003, die de wet-Claes wijzigt, werd op 1 januari van dit jaar van kracht. “Niemand heeft baat bij een overdreven schuldenlast,” zegt de voorzitter van de BVK. “Je moet de consument beschermen, maar niet overbeschermen.”

François-René Dechamps

ôNiemand heeft baat bij een

overdreven schuldenlast.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content