JAPANSE STEENHOUWER

Op 15 oktober verlaat Paul Muys (52 j.) Solvay. “Ontrouw is troef,” lacht hij. Amper vier jaar nadat de voormalige tv-journalist de openbare omroep verruilde voor een baan als woordvoerder bij Solvay, verhuist hij opnieuw. “Ik lijk stilaan op de Japanse steenhouwer uit het sprookje van Multatuli. Hij begint als steenhouwer en verandert ontelbare keren van beroep, tot hij als rots reïncarneert.”

Van 1973 tot 1995 was Muys actief op de nieuwsredactie van de toenmalige BRT. Hij ging er weg omdat de gang van zaken niet meer te verzoenen was met zijn instelling. “De druk van de kijkcijfers is slecht voor goede zenders. Anders dan bij de meeste economische producten, neemt de kwaliteit van televisieprogramma’s af naarmate de concurrentie toeneemt,” meent Muys.

Hoewel hij als kind voorbestemd leek voor een journalistenbestaan, voelt hij zich gelukkig bij zijn overstap naar het bedrijfsleven. “Ik verlaat Solvay met spijt, maar mijn nieuwe baan is een logische voortzetting van wat ik de laatste jaren heb gedaan.” Hij wordt de nieuwe communicatiestrateeg van EuropaBio, de Europese bedrijfsorganisatie voor Biotechnologie. Deze drukkingsgroep bestaat bijna twee jaar en groepeert 600 leden uit 16 landen. Ze wil de biotechnologische industrie ondersteunen met een positief imago. “Ik zag als journalist hoe sommige chemische en farmaceutische bedrijven zich al te makkelijk lieten afslachten. Bepaalde milieu-activisten weten hun radicale discours mediageniek te verpakken. Ik vond dat er nood was aan een goede advocaat om de wereld te verduidelijken dat het huidige levenscomfort onmogelijk is zonder industrie.”

Naast zijn ervaring als journalist, steunt Paul Muys op zijn academische vorming. Hij studeerde Germaanse en combineerde nadien een lerarenbaan met studies communicatiewetenschappen. Over zijn nieuwe rol zegt hij: “Ingenieurs zijn als kaartspelers die de spelregels niet kunnen uitleggen aan een leek. Daarom ben ik er: ik moet hun boodschap bruikbaar maken voor het publiek.”

Voorlopig is de perceptie van de biotechnologische industrie vrij neutraal. Er zijn vooral veel vragen en het klonen van Dolly vindt een negatieve weerklank bij het grote publiek. Muys moet helpen verduidelijken dat biotechnologische bedrijven weliswaar winst proberen te maken, maar zich tegelijk bewust zijn van hun maatschappelijke rol.

Financieel betekent de overstap naar EuropaBio niet zo’n grote verbetering. “De opdracht trekt me aan,” vertelt Muys. “Ik moet de belangen van een nieuwe industrie verdedigen. De vragen zijn groot, terwijl de investeringen in de biotechnologie reusachtig zijn. In Europa ontbreekt voorlopig een wettelijk kader en we werken aan een ethische code. We hebben de kans om de lijnen van een communicatiestrategie op lange termijn uit te zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content