Jaloers op het VEV

Vincent Reuter, de topman van de Union des Entreprises Wallonnes, neemt een voorbeeld aan het VEV. Hij wil meer invloed bij de politici en een samenwerking met andere werkgeversorganisaties.

In dat ene jaar is er dan toch wat veranderd. In april vorig jaar beklaagde Vincent Reuter zich nog dat de Walen vooral naar ‘Dallas’ kijken in plaats van zelf de ondernemerszin van de Ewings als voorbeeld te nemen. Na één jaar in zijn functie als gedelegeerd bestuurder van de werkgeversorganisatie Union Wallonne des Entreprises ( UWE) heeft Reuter zijn mening enigszins herzien. “Wallonië mobiliseert. Je merkt toch duidelijk dat de economische ontwikkeling een prioriteit is geworden voor alle Waalse politici. Alleen de bevolking wil nog niet echt mee. Een succesvol ondernemer is voor de meeste Walen nog steeds een synoniem van een oplichter. We zullen nog één tot twee generaties moeten wachten voor dat imago verandert.”

Maar Reuter waarschuwt tegelijk voor Vlaamse zelfgenoegzaamheid. Het gebrek aan ondernemerszin is geen typisch Waals probleem. De olievlek breidt zich uit over heel West-Europa. “Er wordt altijd maar geklaagd over Enron en WorldCom. Hou op met alle bedrijven in diskrediet te brengen. Er zijn tienduizenden KMO’s die goed bezig zijn.”

De 51-jarige Reuter had een carrière van 22 jaar bij de Finse chemiereus Kemira achter de rug voor hij in april vorig jaar de overstap maakte naar de topjob bij de vereniging van Waalse ondernemers. Bij Kemira had Reuter zowat alle functies doorgelopen, hij was op zoek naar een wending in de loopbaan. “Ik had het bij Kemira wel gezien. En zodra het niet plezierig meer is, kan je er beter mee stoppen. Maar mijn functie bij de UWE is werkelijk passionant. Het werk bij Kemira was veel concreter, je merkt direct resultaten. Bij het UWE is het vooral een kwestie van veel lobbywerk. Leg die resultaten maar eens uit aan je leden.”

Niet dat Vincent Reuter van nul startte. Hij leidt een ploeg die al voor zijn komst erg efficiënt werkte. Bovendien leerde Reuter de interne cenakels al vroeger kennen via een zitje in de raad van bestuur. Daar registreerde hij vooral dat de Waalse ondernemers nog te weinig lobbyen. “Het Vlaams Economisch Verbond is een stroming in de maatschappij. Het VEV heeft veel meer politieke invloed. In Vlaanderen is de samenwerking van ondernemers en politici meer ingeburgerd. In Wallonië heb je nauwelijks een netwerk. Je ziet steeds weer dezelfde ondernemers en politici.”

Vincent Reuter wil dat veranderen door een fusiebeweging, zowat parallel met Voka, het verbond tussen VEV en de Vlaamse kamers van koophandel. Lukt de Waalse eenmaking onder Reuter vlotter? De Waalse Union des Classes Moyennes hapte al toe, terwijl aan Vlaamse kant Unizo voorlopig de kat uit de boom kijkt.

W.R.

“Een succesvol ondernemer is voor de meeste Walen

nog steeds een synoniem

van een oplichter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content