JACHT OP NEDERBELGEN

Vrachtwagenfabrikant Daf Trucks vindt in Nederland onvoldoende gekwalificeerd personeel. De jacht op Nederbelgen is open.

België telt bijna 14.000 Nederbelgen en 4000 Duitsbelgen : landgenoten die in Nederland of in Duitsland werken. De Nederbelgen wonen vooral in de Antwerpse Kempen en in Limburg ; hun Nederlandse werkgevers luisteren naar namen als Philips, DSM of NedCar. Nu komt daar ook DAF Trucks uit Eindhoven bij. De herrezen Nederlandse vrachtwagenfabrikant zoekt 100 Nederbelgen. De reden is simpel : de Nederlanders vinden in eigen land onvoldoende gekwalificeerd personeel. Het contingent Nederbelgen dat bij DAF met een tijdelijk contract aan de slag kan, zal wel gehaald worden. Toch blijkt bij de Belgen de interesse om de dagelijkse grensoverstap om den brode te maken tanende. De voorbije twee jaar daalde het aantal Nederbelgen met 1280. In 1994 schoof de regering van Wim Kok met sociale-zekerheidspremies waardoor de Belgische grensarbeider plots maandelijks gemiddeld 203 gulden minder in zijn loonzakje zag verschijnen. Vakbondsacties maakten dat die loonderving enigszins wordt verzacht… door een Belgisch compensatiefonds. Zij het dat daaruit enkel die grensarbeiders kunnen putten die al voor 1994 in Nederland aan de slag waren.

“Er zullen vast landgenoten te vinden zijn die voor DAF aan de slag willen, maar het zal een kort genoegen zijn,” reageert Roger Dessers, binnen het ABVV verantwoordelijk voor de grensarbeiders. “Als ze het verschil merken tussen brutoloon en netto in het handje dan dooft het entoesiasme.” Dessers wijst erop dat “het nog altijd interessanter is in Nederland te werken dan in België te doppen” en dat “het voor de meeste Belgen interessant is.” Alleen, zo stelt Dessers, zullen de Nederbelgen na een paar maand ontdekken dat ze én minder verdienen dan hun Nederlandse collega’s én minder dan hun Belgische buurman. Een beperkt aantal Nederbelgen zit bovendien helemaal in zak en as, vooral omtrent de kinderbijslag : die ligt in Nederland niet enkel lager dan bij ons maar wordt bovendien ook omgezet in een studielening vanaf de 18de verjaardag van zoon- of dochterlief. “Voor Belgen met studerende kinderen ouder dan 18 is in Nederland gaan werken weinig zinvol,” concludeert Dessers. “Het sop is dan de kool niet waard.”

Gelukkig behouden Belgen die in Nederland werken wel hun recht op Belgische uitkeringen eenmaal ze terug werkloos zouden vallen. “Omdat ze EU-onderdaan zijn,” weet Dessers. In Nederland wonende Turken en Marokkanen die in België werken, kunnen in België noch in Nederland een uitkering krijgen als ze hun job verliezen. Dan wordt het zoeken naar “persoonlijke oplossingen”.

Ger Essers, Dessers’ evenknie bij het Nederlandse FNV, vond zo voor een paar Turkse en Marokkaanse Nederlanders die hun werk in België verloren een “creatieve oplossing”. “Een aantal van hen werkte bij de vrijwillige brandweer in hun gemeente. Op die vergoeding betalen ze sociale zekerheid wat hen in Nederland recht gaf op werkloosheidsuitkering.”

DAF TRUCKS Jacht op Nederbelgen ingezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content