ITALIË

Eerst naar Rome

“Eén madeleinekoekje, slechts één koekje gedoopt in lindebloesemthee was voor Proust voldoende om hem naar zijn vervlogen tijd terug te voeren. Dit is mijn doos met madeleinekoekjes; een bodemloos reservoir van indrukken; elk beeld roept weer andere beelden, associaties op. Herinneren is actief handelen, het verleden herscheppen tot humus voor het heden.” Zo begint de Antwerpse grafische vormgeefster Carine Cuypers haar collageboek De magie van Rome en het sublieme gemis (Roularta Books/Byblos, 39,50 euro). In plaats van een zoveelste reisgids of stadsreportage, strooit Cuypers foto’s, memorabilia en citaten in het rond. Achteloos, zo lijkt het, als een wandeling die ontdekkingen oplevert en associaties teweegbrengt. Cuypers laat zich niet betrappen als kletskous, haar boek is een bedaard mozaïek van beelden en sferen. Bij haar verstilt een anekdote tot poëzie. Haar Romeinse promenade leidt naar melancholie, die tijdig doorprikt wordt met een speels beeld.

In vergelijking met de zwijgzame Cuypers, komt de Amerikaanse Joan Marble over als een babbelkous, maar dan wel één met interessante thema’s en in een aangenaam timbre. De dame uit Boston woont al veertig jaar in een zestiende-eeuws palazzo in Rome. Ze kwam er met haar man, de beeldhouwer Robert Cook, die Rome leerde kennen in de stroom van Amerikaanse kunstenaars die kort na de Tweede Wereldoorlog naar Italië trokken. In Uitzicht over Rome (Forum, 224 blz., 16,50 euro) geeft Marble een rijkgeschakeerd beeld van hun leven in Rome. Ze vergeet de kunstkolonie niet, maar de meeste aandacht gaat naar haar terrastuin, het huis en het alledaagse leven, waarbij de minder aangename aspecten niet vergeten worden, de frustrerende corruptie van Italiaanse ambtenaren incluis.

Voor een gastronomische verkenning van Rome en Italië raden we De authentieke keuken van Italië (Spectrum, 373 blz., 29,95 euro) aan. Elizabeth David somt niet alleen gerechten en recepten op, ze maakt de lezer wegwijs in de Italiaanse keuken met veel aandacht voor de producten – en dat alles in een elegante stijl.

Wie met de kinderen naar Italië reist, kan terecht bij Italië (Querido, 119 blz., 13,95 euro). Rindert Kromhout licht er het land en zijn eigenaardigheden toe. Praktische zaken eerst: hoe bestel je een ijsje? Maar ook geschiedenis: waar kun je leren hoe je gladiator wordt? Enge onderwerpen worden niet verzwegen: hoe werkt de maffia? De taaltips vallen wat zuinig uit. Dat kan opgelost worden, voor jong en oud, met de pockets van de ANWB Taalgids (vooral thematische frasen en woorden, 4,95 euro) en het Kosmos Miniwoordenboek (vooral een klassiek woordenboek, 7,50 euro).

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content