IT GROEIT 7 %

PC-MARKT KRIMPT.

In 1996 groeide de Belgische IT-markt amper 2 percent tot 196 miljard frank. Dat is minder dan de helft van wat marktonderzoeker Heliview vorig jaar als verwachting had vooropgesteld. Er komt een inhaalmanoeuvre, voorspelt directeur Patrick Vijverman van Heliview in Vilvoorde : “Waarschijnlijk heeft de sterke opkomst van nieuwe technologieën, zoals het intranet en de netwerkcomputer, een aantal investeringen wat uitgesteld. In 1997 wordt de groei bijna 7 procent.”

De prognoses.

Hardware maakt met 81 miljard (1996) nog altijd 41 % van de IT-uitgaven uit, maar krimpt dit jaar 5 %. Bedrijven verwachten maar liefst 17 % minder aan pc’s te zullen uitgeven. Dat is een smak in een branche die vorig jaar 36 miljard frank waard was. Ook voor printers wordt een stuk minder gebudgetteerd.

Diensten groeien in 1997 met een vijfde. Vooral training wordt een topper met 38 % groei. Hardwareonderhoud blijft het leeuwendeel uitmaken en stijgt zowat 23 % van een basis van 22-23 miljard. De budgetten voor softwareonderhoud gaan in de orde van 15 % hoger tot zowat 15 miljard. “De heisa rond de aanpassingen voor het “jaar 2000″ kom ik niet tegen in deze cijfers,” stelt Patrick Vijverman. “De Belg vindt het nog te vroeg om zich daarover zorgen te maken.” Outsourcing vorig jaar iets meer dan 5 miljard frank waard blijft aandeel winnen. Diensten staan voor 37 % en 58 miljard frank in de IT-uitgaven. Enige voorzichtigheid bij de interpretatie van de cijfers is gepast : vorig jaar daalde de omzet in diensten met 5 %.

Software klimt 13 percent tot 39,5 miljard frank. De uitgaven voor standaardsoftware blijven nagenoeg stabiel en worden voorbijgestreefd door de budgetten voor maatwerk, die van ruim 10 naar dik 13 miljard frank springen.

Uit deze en een parallelle studie bij onze noorderburen blijkt dat Belgische bedrijven gemiddeld minder in informatica blijven investeren dan de Nederlandse, met uitzondering van de hele grote bedrijven. Liefst 42 % van de Belgische uitgaven aan informaticatechnologie (IT) zitten bij de ruim 295 firma’s met meer dan 500 werknemers.

De Belgische IT Market Outlook ’97 Heliview/Data News-studie, steunt zich op ruim 900 interviews bij bedrijven. De respondenten kwamen uit 7 categorieën volgens personeelsaantal en uit 9 activiteitsgebieden (industrie, overheid, financiën…).

IT Market Outlook 1996-1997, Heliview Marketingservice Belgium, 107.500 frank of 46.000 frank per module (hardware, software, diensten).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content