Is multimedia kopen over de grens interessant?

Roel Van Espen medewerker Trends

België heeft de kwalijke reputatie een duur land te zijn voor multimedia en consumentenelektronica. Maar is dat wel zo? En als u dan toch de (virtuele) grens oversteekt voor uw aankoop, wat dan met de garantie?

Reacties: e-trends@trends.be

Kunt u geld besparen door te shoppen in een van onze buurlanden? Door de populariteit van het internet is die vraag erg voor de hand liggend geworden. Heel wat buitenlandse on-linewinkels leveren immers ook over de grenzen. U hoeft dus uw zetel niet meer uit om bijvoorbeeld een digitaal fototoestel of een dvd-speler in Duitsland of Frankrijk aan te kopen. Maar loont het wel echt de moeite?

Wij gingen op zoek naar een aantal specifieke producten: een Sony Ericsson K750i gsm, een Canon Ixus 700 digitaal fototoestel, een Philips DVDR520H dvd-recorder, een Apple iPod Shuffle 512 MB audioplayer en een HP Photosmart 8150 fotoprinter. We schuimden hiervoor het internet af, op zoek naar de goedkoopste prijzen. In onderstaande tabel vindt u de resultaten. Alle vermelde prijzen zijn inclusief BTW en kosten voor levering naar België.

Duitsland kwam er in onze steekproef als beste uit: gemiddeld liggen de prijzen er 8 procent lager, vergeleken met de Belgische on-linewinkels. Over het algemeen zijn ze dan ook goed afgestemd op buitenlandse klanten: ze hebben duidelijke verkoopvoorwaarden en de internationale verzendkosten zijn niet al te hoog. Toch vonden we ook een aantal Duitse winkels die hun producten niet naar België verzenden. Dat geldt overigens ook vaak voor Britse shops: slechts een handvol levert aan het vasteland.

Handleiding en garantie

Multimedia en consumentenelektronica in het buitenland kopen kan dus financieel interessant zijn. Maar waar moet u nóg rekening mee houden? Allereerst: dikwijls is de bijgevoegde handleiding niet in het Nederlands. Die kunt u echter meestal wel op de website van de fabrikant downloaden of eventueel nabestellen. En wat met de garantie? Daarover hoeft u zich alvast weinig zorgen te maken. Door de Europese wetgeving is de verkoper namelijk verplicht u een wettelijke minimumgarantie te geven. En vaak bieden de fabrikanten zélf u meestal nog een waarborg die geldt in heel Europa. Voorts hebt u als consument bij verkoop op afstand een zogenaamd herroepingsrecht. Dit betekent dat u minstens zeven dagen de tijd hebt om de aankoop te annuleren. Bij Duitse winkels krijgt u zelfs veertien dagen bedenktijd én moet de verkoper instaan voor de kosten van het terugzenden – althans als het gaat om een aankoop van meer dan 40 euro.

Betrouwbaar?

Hoewel er in buitenlandse on-linewinkels dus vaak goedkopere producten te vinden zijn, zet lang niet iedereen de stap naar het shoppen over de grens. De betrouwbaarheid speelt immers een cruciale rol. Probeer daarom steeds de reputatie van de webwinkel te controleren voor u een bestelling plaatst. Hierbij kunnen vergelijkende sites u helpen: u kunt er niet alleen tegelijkertijd naar de goedkoopste prijzen in verschillende on-linewinkels zoeken, maar ze geven ook vaak beoordelingen van die winkels. Kelkoo (http://nl.kelkoo.be), El Cheapo (http://elcheapo.nl) en Vergelijk.be (http://www.vergelijk.be) laten u bijvoorbeeld zoeken in België en Nederland, PreisTrend (http://www.preistrend.de) in Duitsland, MonsieurPrix (http://www.monsieurprix.fr) in Frankrijk en DealTime (http://dealtime.co.uk) in Groot-Brittannië.

Roel Van Espen

Multimedia en consumentenelektro-nica in het buitenland kopen, kan financieel interessant zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content