Is de Neonode iets voor u?

De Belgische gsm-markt heeft er een nieuw merk bij: Neonode. Nieuwsgierig als we zijn, testten we meteen de N2 van deze Zweedse fabrikant: een gsm die u volledig via het aanraakscherm bedient.

De Neonode N2 is bijzonder klein: niet eens zoveel groter dan een luciferdoosje. Het toestel wordt volledig via vingerbewegingen aangestuurd. Dat sweepen gebeurt op een klein aanraakscherm met een diameter van iets meer dan vijf centimeter. Een traditioneel toetsenbord is er niet.

Techniek in de vingers

Als u de Neonode voor de eerste keer uitprobeert, houdt u maar beter de handleiding binnen handbereik. Anders lukt het u wellicht niet eens om het apparaat aan te zetten. Of om de vereiste pincode te bevestigen (dat gebeurt namelijk via een sweep van links naar rechts, onderaan op het scherm). Het is dus niet zo evident om te weten hoe en waar u precies het scherm moet aanraken. Gelukkig geven transparante pijltjes steeds weer welke bewegingen mogelijk zijn. Zonder die instructies zouden wij tijdens het ontdekken van de mogelijkheden hopeloos verdwaald zijn geraakt. Want om bijvoorbeeld de menu’s te openen, moet u vanuit de linkerbenedenhoek uw vinger naar boven slepen. En om ze opnieuw te sluiten, moet de vinger van rechtsboven naar linksonder gegleden worden. Een specifieke functie selecteren kan vaak door gewoon op het icoontje te drukken. Eenmaal u die techniek in de vingers hebt, is werken met de Neonode kinderspel. Even doorbijten dus.

Ook als u iemand wilt bellen, tikt u het nummer in via het aanraakscherm. Leuk is trouwens dat u een subtiele trilfunctie kunt instellen: zo voelt u wanneer u een toets hebt ‘ingedrukt’. Ook tekstberichten intypen moet via het touchscreen. Helaas: even snel en accuraat tikken als op een traditionele gsm zat er bij ons niet in. Dat komt omdat het scherm en de interface nu eenmaal niet zo snel kunnen reageren. Niet te snel typen is dus de boodschap.

Extra functies

Handig is dat u in het adresboek foto’s van de belangrijkste contactpersonen kunt opslaan. Door op zo’n foto te drukken, belt u die persoon meteen op. Een leuk idee, dat we ook aantroffen bij de eerder besproken HTC Touch. Bellen gebeurt trouwens via quadband, zodat de Neonode ook bruikbaar is aan de andere kant van de oceaan.

Behalve telefoneren en sms’en kunt u ook notities opslaan, een agenda beheren, Tetris spelen, muziek beluisteren en filmpjes bekijken. Voorts is er ook een fototoestel (twee megapixels) aan boord. Officetoepassingen zoals Word of Excel ontbreken helaas. Dankzij een meegeleverd geheugenkaartje krijgt u sowieso een geheugencapaciteit van 1 gigabyte. Als u later wilt uitbreiden met een grotere kaart, dient u alle systeemsoftware wel over te hevelen (want die wordt op de externe geheugenkaart bewaard). Internetten ten slotte behoort eveneens tot de mogelijkheden. Maar omdat de snelle 3G-technologie niet geïntegreerd is, kan deze functie ons niet echt bekoren. We geven u nog even deze tip mee: als u – net zoals wij – vindt dat het toestel te snel naar de lock-mode springt, weet dan dat u de omschakeltijd kunt aanpassen via het menu.

Conclusie: hoewel een stuk beperkter dan de iPhone, heeft de Neonode N2 een aantal leuke functies in huis. Tekst of cijfers intikken moet traag gebeuren, maar de aansturing met de vingers is – na enige oefening – erg handig. Voor wie het graag compact en stijlvol heeft, is dit toestel dan ook het overwegen waard. Richtprijs: 399 euro.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content