iPhone krijgt twee nieuwe concurrenten

Net voor Apple de wereld versie 2 van zijn iPhone toont, hebben concurrenten BlackBerry en HTC hun antwoord al klaar. Hun nieuwe modellen liggen binnenkort in de winkels.

Het geheime wapen van Research in Motion (RIM) in zijn strijd tegen de iPhone, heet Bold. De BlackBerry Bold, nieuwste telg uit de ‘900-reeks’ met een fraai en afgestoft zwartmetalen design, lijkt sterk op de telefoon van Apple: afmetingen en gewicht (drie gram lichter) zijn zo goed als identiek. De meer businessgeoriënteerde Blackberry is niet ongevoelig gebleven voor het succes van de iPhone en gaat resoluut de multimediatoer op. Voortaan leest het toestel ook videobestanden (divx, WMV, enzovoort) en audiobestanden (mp3, WMA en AAC+). Het 65.000 kleuren tellende scherm biedt ook een fraaie resolutie; in theorie dezelfde als de iPhone. Het fototoestel van 2 megapixels is – net als bij de iPhone – niks bijzonders, maar is uitgerust met een flits en een 5x-zoom.

Op businessniveau biedt de BlackBerry Bold uiteraard meer mogelijkheden dan de huidige iPhone. Zo kunt u probleemloos uw professionele e-mails lezen en kunt u werken met allerlei documenten dankzij de suite ‘documents to go’. Die is al vooraf geïnstalleerd. De BlackBerry Bold heeft een geheugen van 1 Gb. Niet meteen om van achterover te vallen, de iPhone heeft er 8 of 16, maar u kunt er wel een Micro SD-geheugenkaartje in stoppen waardoor u ook tot 8 Gb kan gaan. Wat de connectiviteit betreft, hoeft hij niet onder te doen voor de iPhone. De BlackBerry kan immers om met de meeste standaarden: Bluetooth 2.0, wifi, UMTS, EDGE, HSDPA. In tegenstelling tot de iPhone ondersteunt hij wel 3G. Kortom, wat mobiliteit betreft, staat de Bold best zijn mannetje. Hij is trouwens ook uitgerust met een gps-antenne. Wat de nieuwkomer van RIM dan wel weer mist, is een vingergevoelig scherm.

Conclusie: de BlackBerry Bold blijft een stevige knaap op businessvlak en heeft nu ook fijntjes de kenmerken aan boord genomen van Steve Jobs’ befaamde toestelletje.

HTC lichter dan de iPhone

De HTC Touch werd iets eerder dan de iPhone op de markt gebracht. Vandaag is het Taiwanese merk Apple weer eens te snel af door de ‘Touch Diamond’ te lanceren vóór de iPhone versie 2. De HTC kijkt ook niet op een troef meer of minder. Hij is compacter en lichter dan de telefoon van Apple en kan prat gaan op een origineel ontwerp dat doet denken aan … een diamant.

Bovendien werd de navigatie naar verluidt een heel stuk verbeterd. Al zou die volgens de eerste testers niet zo intuïtief zijn als bij de iPhone. Wat de connectiviteit betreft, heeft de Diamond, naast Bluetooth en wifi, ook 3G en HSDPA onder de kap om de internetnavigatie (via Opera) te versnellen. Het geheugen van het toestel is echter minder groot dan dat van zijn befaamde rivaal: 4 Gb tegen 8 Gb basisgeheugen in de iPhone. Het fototoestel is dan weer van betere kwaliteit: 3,2 megapixels.

Wat de businesstoepassingen betreft, kunnen gebruikers documenten bewerken, mails lezen en hun agenda beheren. En uiteraard vergeten we de ingebouwde gps-antenne niet, net zoals bij de BlackBerry Bold.

Zwak punt zou best wel eens de accu kunnen zijn: in stand-by afficheert de HTC 285 uur (tegenover 250 bij de iPhone), maar in werking houdt de Diamond het maar vijfenhalf uur uit terwijl de rivaal van Apple het in theorie acht uur kan uitzingen. (T)

Door Christophe Charlot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content