Inzetten op onafwendbare trends

Met het Global Demography-fonds, dat wordt beheerd door Dexia Asset Management, speelt Belfius Bank in op de grote demografische uitdagingen van de toekomst.

Onze planeet staat voor enorme demografische uitdagingen, waaronder de sterke bevolkingsgroei en de vergrijzing. “In 2050 leven er 9,3 miljard mensen op aarde. 20 procent van hen zal ouder zijn dan zestig jaar. Dat zijn trends waar niemand omheen kan”, zegt Patrick Vandenhaute, investment strategist bij Belfius Bank. Een andere onafwendbare trend noemt hij de voortdurende stijging van de gemiddelde levensstandaard van de wereldbevolking. Die groei is uiteraard spectaculairder in de opkomende regio’s dan in de geïndustrialiseerde landen. “In de toekomst zullen we talrijker, ouder en welgestelder zijn”, concludeert Vandenhaute.

“Die trends hebben grote gevolgen voor de economie. De taak van de fondsbeheerders bestaat erin de bedrijven te selecteren die het best zijn gepositioneerd in de sectoren die van die evolutie profiteren”, aldus Patrick Vandenhaute. In het Global Demography-fonds, dat wordt beheerd door Dexia Asset Management, krijgen alleen “verantwoordelijke” bedrijven een plaats.

Sterke merken

Een van de favoriete sectoren van Dexia Asset Management is de consumptiesector. “In dat segment krijgen sterke merken met een efficiënt distributienetwerk de voorkeur”, zegt Rudi Van den Eynde, head of Thematic Global Equity bij Dexia Asset Management. “We verkiezen bedrijven die zijn blootgesteld aan groeimarkten zoals de opkomende landen, of die de ambitie en de middelen hebben om hun aanwezigheid op die markten te versterken. Volkswagen is een goed voorbeeld van een sterk merk dat zich op een efficiënte manier heeft gepositioneerd in regio’s waar de consumptie almaar blijft groeien.”

Ook de gezondheidszorg heeft een plaats in het Global Demography-fonds. Door de vergrijzing van de bevolking en de stijging van de koopkracht in de groeilanden heeft die sector een mooie toekomst. Roche, dat sterk inzet op kankeronderzoek, is daarin een van de favoriete bedrijven van Dexia. Ook cyclische sectoren, zoals de energie- of de mijnbouwsector, staan in de belangstelling van de beheerders.

Beter doen dan de markt

“Onze belangrijkste doelstelling voor dit fonds is altijd beter te doen dan de markt. Afhankelijk van de oriëntatie van de markten kunnen we kiezen voor een nadruk op defensieve of cyclische waarden, maar we blijven altijd binnen onze thema’s”, zegt Rudi Van den Eynde. Volgens de beheerder heeft het fonds uit zichzelf een veeleer defensief profiel, doordat het alleen inzet op grote bedrijven die hun sporen hebben verdiend.

Dexia Equity L Global Demography

ISIN-code: LU0654531184 (kapitalisatieaandelen)

ISIN-code: LU0654531267 (uitkeringsaandelen)

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content