‘Investering in Neymar is wellicht heel snel rendabel’

© BI
Luc Huysmans senior writer bij Trends

Het nieuwe transferrecord in de voetbalwereld staat op naam van de Braziliaanse stervoetballer Neymar da Silva Santos Júnior, die voor 222 miljoen euro van de Spaanse voetbalgrootmacht Barcelona naar het Franse PSG trekt. Patrick De Koster, CEO van J&S International Football Management en makelaar van onder andere Rode Duivel Kevin De Bruyne, ziet er geen graten in.

De Qatarese broodheren van PSG lichten voor de transfer de afkoopoptie van 222 miljoen euro die in het contract van Neymar stond. Dat is meer dan een verdubbeling van het vorige record, de 105 miljoen euro die Manchester United aan Juventus betaalde voor de Franse middenvelder Paul Pogba. Inclusief zijn salaris gedurende vijf jaar bedraagt de totaalsom van de operatie ruim 500 miljoen euro. Dat doet bij velen vragen rijzen over de effectiviteit van de Financial Fair Play-regels van de Europese voetbalbond UEFA. De bedoeling daarvan is dat voetbalgerelateerde inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht moeten zijn, maar de Qatari zouden dat omzeilen door Neymar de 222 miljoen euro te geven in ruil voor een rol als ‘uithangbord’ van het wereldkampioenschap voetbal, dat in 2022 in de woestijnstaat plaatsvindt.

Hebt u ethische problemen met deze transfer?

PATRICK DE KOSTER. “Nee. Ach, als in België een regel om 12 uur van kracht wordt, hebben we één minuut later al iets gevonden om die regel te omzeilen. Je moet streven naar een sluitend systeem, maar er zullen altijd partijen zijn die inventief te werk gaan. Zolang het niet om misdaadgeld gaat, zie ik daar ook geen graten in.

“Natuurlijk is geen enkele mens 222 miljoen euro waard. Maar dit is een investering die wellicht heel snel rendabel is. De transfer is bekendgemaakt op 4 augustus om 13 uur. Zullen we eens tellen hoeveel truitjes er eind deze maand verkocht zijn? Dat alleen creëert een hele economie op zich, want die moeten worden gemaakt, vervoerd en verkocht.”

Welke impact verwacht u van deze transfer?

DE KOSTER. “Op korte termijn zullen veel clubs ervan profiteren. Barcelona zal wellicht twee of drie versterkingen kopen, de clubs waar ze die vandaan halen doen hetzelfde, en dat veroorzaakt een sneeuwbaleffect naar onderen.

“Tegelijk denk ik niet dat nu plots elke voetballer 100 miljoen zal kosten. Er zijn geen tien spelers die een vergelijkbare return on investment bieden. Het verschil tussen Neymar en pakweg Lionel Messi of Christiano Ronaldo is de leeftijd: de Braziliaan zal de komende vijf jaar nog schitteren, terwijl Messi en Ronaldo de kaap van de 30 al zijn gepasseerd.”

Dit record blijft dus even bestaan?

DE KOSTER. “Ik zie geen jeugdige voetballer die qua persoonlijkheid en imago een dergelijke investering kan verrechtvaardigen. Dat neemt niet weg dat de transferwoede de komende jaren niet zal temperen. Loop in Bangkok rond, en je ziet overal T-shirts van Manchester United, Chelsea en Leicester City. De Premier League is een wereldwijd merk, en het tv-geld dat naar de clubs vloeit zal zeker niet dalen.”

Luc Huysmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content