INVESTEREN ?

EEN PMA OPRICHTEN.

Een PMA staat in Indonesië voor elke buitenlandse investering. Het BKPM levert daartoe een (verplichte) licentie af. De hele procedure bij BKPM en registratie door een notaris en het ministerie van Justitie kan binnen de drie maanden afgehandeld worden. Men kan zich best laten assisteren door een advocatenkantoor of beroep doen op de bekende internationale consultancybedrijven die allen in Jakarta gevestigd zijn.

Een PMA is geldig voor 30 jaar (hernieuwbaar) en kan om het even waar. Het 300-tal industriezones en de 15 vrijhandelszones vergemakkelijken wel de formaliteiten en beschikken over infrastructuur en nutsvoorzieningen.

65 % van de buitenlandse investeringen gebeuren op Java ; er komen belastingvrijstellingen om investeerders naar andere eilanden te lokken.

Delcredere heeft een positieve ingesteldheid ten aanzien van Indonesië.

Indonesië laat de vrije repatriëring toe van winsten en royalty’s. Sommigen gebruiken daarvoor fiscaal interessante omwegen via Nederlandse tussenvennootschappen. Er bestaat een dubbeltaxatieverdrag met België en Nederland.

PRODUCTIE.

Een productie opstarten, kan op drie manieren :

Een 100 % eigen bedrijf, zoals Clama Mattress Ticking uit Ieper (met de verbintenis om over 15 jaar minstens 1 % over te laten aan een lokale partner).

Een joint venture : dat is aangeraden in sectoren die aanleunen bij de overheid. Daarom kiest transformatorenbouwer Pauwels bewust voor een lokale partner en stappen Anglo Belgian Corporation (ABC), de Gentse fabrikant van dieselmotoren, en BN-Eurorail in het bootje met respectievelijk de staatsbedrijven PT. Pindad en PT Inka. ABC leverde vijf dieselcentrales van elk 1,2 Megawatt en werkte samen met PT Pindad voor de levering van alternatoren van 5,5 MW uit Indonesië aan Burundi, terwijl er plannen zijn voor samenwerking tussen ABC-dochter Pégard, producent van freesmachines, met de vliegtuigfabriek PT IPTN in Bandung. BN-Eurorail ( Bombardier) bouwt in Surabaya de mechanische delen voor treinstellen.

Overname van een bestaand bedrijf : Sioen-groep kocht een Koreaans confectiebedrijf over.

VERTEGENWOORDIGING.

Ten slotte kan men zich beperken tot een vertegenwoordigingskantoor ( Rep. Office) voor de promotie van zijn producten, zoals Vyncke uit Harelbeke met zijn warmteketels.

Expats, buitenlandse managers, krijgen een verblijfsvergunning van beperkte duur ; een expat kost per jaar, alles inbegrepen, ongeveer 7 miljoen frank (de huurprijs voor een appartement schommelt rond 4000 dollar per maand).

Een kantoor kost 2500 tot 3000 dollar per maand.

De hoge groeicijfers van de economie kunnen de behoefte aan topkaders niet bijbenen. Goed lokaal middenmanagement vinden, is problematisch en het verloop is groot (ze verdienen 500 tot 1000 dollar per maand). Boekhouders en financiële managers ontvangen hoge salarissen. Het Indonesische topkader, meestal opgeleid aan toonaangevende Amerikaanse universiteiten, strijkt riante lonen op jaarlijks keren 100.000 afgestudeerden aan buitenlandse universiteiten terug naar hun land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content