Investeren in Japan via ETF’s

Een jaar geleden noteerde de Nikkei225-index nog boven 20.000 punten. Intussen staat de Japanse referentie-index ongeveer 20 % lager, hoewel het dieptepunt van eind juni al achter ons ligt. Op de strategiepagina van IB31A kon u lezen waarom we Japanse aandelen op dit moment kansrijk achten. De vraag of de nieuwe reeks stimulerende maatregelen (28000 miljard JPY) van de regering Abe voldoende zal zijn om de economie te laten groeien en een einde te maken aan de deflatie, is voor aandelenbeleggers niet eens zo relevant. Als de vorige reeks maatregelen (2012) een leidraad is, dan ziet het er goed uit voor de Japanse aandelenmarkten. In die periode (2013 tot half 2015) steeg de Nikkei 225 namelijk met meer dan 150 %. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat een deel van het verse geld opnieuw op de aandelenmarkten terecht zal komen. Het rendement is voor een groot deel afhankelijk van de evolutie van de Japanse munt, de JPY. De nieuwe maatregelen konden de stijgende trend van de JPY alvast nog niet omkeren. Eén van de speerpunten van de Japanse monetaire politiek is nochtans om de eigen munt te verzwakken en op die manier de (export)economie een duw in de rug te geven. Een nieuwe daling van de JPY, zoals het geval was tussen eind 2012 en half 2015, is dus cruciaal om ‘Abenomics’ te doen slagen.

Er zijn verschillende trackers om in te spelen op een herstel van de Japanse aandelenmarkten. Het verschil zit in de onderliggende index die wordt gebruikt en het al dan niet afdekken van het valutarisico (en tegenover welke munt dit gebeurt). We beginnen met de grootste Europese Japan-trackers. In de trackers die we hierna bespreken, is het muntrisico op dagbasis ingedekt. Dit is niet hetzelfde als volledig geëlimineerd. Merk ook op dat deze indekking ook met kosten gepaard gaat, wat het rendementsverschil tussen de verschillende trackers kan verklaren.

iShares MSCI Japan EUR hedged ETF

Tickersymbool : IJPE

Isin : IE00B42Z5J44

Beurs : Euronext

Eerste notering : september 2010

Prestatie sinds 1/1/2016 : -16,4%

Prestatie op 3 jaar : +4,5%

Prestatie op 5 jaar : +10,1%

Jaarlijkse beheerkost : 0,64%

Deze tracker behoort tot de iShares-fondsengroep van uitgever BlackRock Asset Management en is ongeveer zes jaar op de markt. De onderliggende waarde is de MSCI Japan-index. Die telt op dit moment 318 Japanse grote en middelgrote bedrijven. Door de sterke spreiding is het gewicht van de individuele posities beperkt. De top-5 ziet er als volgt uit:

1. Toyota Motor

2. Mitsubishi UFJ Financial Group

3. KDDI Corp. (telecom)

4. SoftBank Group (internet, media en telecommunicatie)

5. Honda Motor

De jaarlijkse beheersvergoeding is bij deze tracker wel aan de hoge kant. Vandaar dat we ook twee alternatieven voorstellen die eveneens op Euronext noteren. De onderliggende waarde is in beide gevallen de Nikkei 400 of de index van 400 grootste Japanse bedrijven die noteren op de Tokyo Stock Exchange.

Lyxor JPX Nikkei 400 Daily Hedged EUR

Tickersymbool : JPXH

Isin : FR0012154821

Beurs : Euronext

Eerste notering : januari 2015

Prestatie sinds 1/1/2016 : -15,6%

Jaarlijkse beheerkost : 0,25%

Amundi ETF JPX Nikkei 400 Daily Hedged EUR

Tickersymbool : JPHE

Isin : FR0012688299

Beurs : Euronext

Eerste notering : mei 2015

Prestatie sinds 1/1/2016 : -16,2%

Jaarlijkse beheerkost : 0,18%

Zowel JPXH en JPHE zijn dus beduidend goedkoper dan IJPE. Dit zijn de vijf grootste posities van de onderliggende Nikkei 400-index:

1. Nippon Telegraph &Telephone (NTT)

2. KDDI Corp.

3. Japan Tobacco

4. Softbank Group

5. Toyota Motor

De grootste (gemeten volgens activa onder beheer) en de meest liquide trackers op Japanse aandelen noteren nog steeds op de Amerikaanse beurzen. De grootste uitgevers hebben twee varianten met en zonder afdekking van het valutarisico. Bij de hedged trackers gaat het dan uiteraard om de beweging van de JPY tegenover de USD. Bij deze ‘Amerikaanse’ Japan-trackers verschuift het muntrisico voor Europese beleggers dus gewoon naar de EUR/USD.

iShares MSCI Japan ETF

Tickersymbool : EWJ

Beurs : NYSE Arca

Eerste notering : maart 1996

Prestatie sinds 1/1/2016 : +1,9%

Prestatie op 12 maanden : -5,2%

Prestatie op 3 jaar : +11,2%

Gemiddeld dagvolume : 35,5 miljoen

Activa onder beheer : 13,8 miljard USD

Jaarlijkse beheerkost : 0,48%

De iShares MSCI Japan ETF is met voorsprong de grootste en meest liquide Japan-tracker van de New York Stock Exchange. Wat onmiddellijk opvalt, is het positief rendement van deze ETF, terwijl de onderliggende index toch flink is gedaald. Hoe kan dit? De verklaring is dat deze ETF het valutarisico niet afdekt. De stijging van de JPY tegenover de USD, de munt waarin deze ETF is uitgedrukt, compenseerde de daling van de aandelenkoersen. Van dezelfde tracker bestaat er wel een ‘currency hedged’ variant, de iShares Currency Hedged MSCI Japan ETF (tickersymbool HEWJ). Deze heeft een negatief rendement van -14,4 %.

WisdomTree Japan Hedged Equity ETF

Tickersymbool : DXJ

Beurs : NYSE Arca

Eerste notering : juni 2006

Prestatie sinds 1/1/2016 : -15,7%

Prestatie op 12 maanden : -27%

Prestatie op 3 jaar : +6,9%

Gemiddeld dagvolume : 7,5 miljoen

Activa onder beheer : 13,8 miljard USD

Jaarlijkse beheerkost : 0,48%

Deze tracker van uitgever WisdomTree is de grootste van de hedged trackers. De onderliggende index is de WisdomTree Japan Hedged Equity-index, die het valutarisico (USD/JPY) gedeeltelijk afdekt. Dit zijn de vijf grootste posities van de index:

1. Toyota Motor

2. Mitsubishi UFJ Financial Group

3. Sumitomo Mitsui Financial Group

4. Japan Tobacco

5. Canon

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content