Investeren in goudmijnaandelen via trackers

In navolging van de bespreking van fysieke goudtrackers bekijken we deze week de grootste trackers om in goudmijnaandelen te investeren. De beurskoersen van veel gouddelvers zijn teruggevallen naar meerjaarse dieptepunten. Zo daalde de NYSE Arca Gold Bugs-index of HUI vorige week naar het laagste niveau sinds 2002.

Market Vectors Gold Miners ETF

Tickersymbool: GDX

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: mei 2006

Prestatie sinds 1/1/2016: +6,8 %

Prestatie op 12 maanden: -33,7 %

Prestatie op 3 jaar: -63,9 %

Gemiddeld dagvolume: 52,5 miljoen

Activa onder beheer: 4,85 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,53 %

Top drie van de posities (op 2 februari)

Barrick Gold: 7,75 %

Newmont Mining: 7,19 %

Goldcorp: 6,31 %

Deze tracker van uitgever Van Eck Global is voor de meeste lezers al lang geen onbekende meer. De Market Vectors Gold Miners-index is een fysieke tracker die de aandelen uit de onderliggende index dus ook echt in portefeuille heeft. GDX noteert al sinds mei 2006 en steekt zowel op het gebied van het beheerde vermogen als de liquiditeit met kop en schouders boven de concurrentie uit. De onderliggende index is de bekende NYSE Arca Gold Miners-index. Die wordt elk kwartaal geherbalanceerd en telt 37 bedrijven. De index biedt een diversificatie van zowel zuivere als gemengde goud- en zilverproducenten, terwijl ook royalty- en streamingbedrijven (waaronder Franco-Nevada, Royal Gold, Silver Wheaton) er deel van uitmaken. De jaarlijkse beheersvergoeding van GDX bedraagt 0,53 %.

Market Vectors Junior Gold Miners ETF

Tickersymbool: GDXJ

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: november 2009

Prestatie sinds 1/1/2016: +2,5 %

Prestatie op 12 maanden: -28,6 %

Prestatie op 3 jaar: -73,6 %

Gemiddeld dagvolume: 7,12 miljoen

Activa onder beheer: 1,3 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,55 %

Top drie van de posities (op 2 februari)

Oceana Gold: 6,14 %

Northern Star: 5,52 %

Evolution Mining: 4,76 %

Deze tracker van dezelfde uitgever als GDX is in alle opzichten een maatje kleiner. GDXJ wordt sinds november 2009 gecommercialiseerd en is eveneens een fysieke tracker. De onderliggende index richt zich in eerste instantie op kleine en middelgrote goud- en zilverbedrijven. De voorwaarde om in de index te worden opgenomen, is dat minstens de helft van de omzet (of de geschatte toekomstige omzet) uit de verkoop van goud en/of zilver afkomstig is. Er behoren dus ook veel bedrijven tot de index die nog niet operationeel zijn, waardoor het risico (in theorie althans) iets hoger is dan bij GDX.

De onderliggende Market Vectors Global Junior Gold Miners-index is samengesteld uit 49 bedrijven en ook hier worden de wegingen elk kwartaal aangepast. De index is kapitalisatiegewogen, waardoor er veel kleinere participaties zijn. GDXJ presteert sinds de start van 2016 iets minder goed dan de grote broer. De jaarlijkse beheersvergoeding ligt met 0,55 % een fractie hoger dan bij GDX.

Sprott Gold Miners ETF

Tickersymbool: SGDM

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: juli 2014

Prestatie sinds 1/1/2016: +5,2 %

Prestatie op 12 maanden: -34,8 %

Gemiddeld dagvolume: 79000

Activa onder beheer: 103,7 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,57 %

Top drie van de posities (op 2 februari)

Agnico Eagle Mines: 16,11 %

Goldcorp: 13,73 %

Franco Nevada Corp.: 13,27 %

Deze tracker met tickersymbool SGDM wordt sinds anderhalf jaar uitgegeven door het Canadese Sprott Asset Management. De onderliggende index is de Sprott Zacks Gold Miners-index, die 27 bedrijven telt. Deze index onderscheidt zich van de andere besproken goudmijnindexen omdat hij niet kapitalisatiegewogen is. Bij de samenstelling van de index zijn criteria als omzetgroei en schuldgraad doorslaggevend. Daardoor zijn de grootste participaties veeleer atypisch voor goudmijnindexen. Agnico Eagle Mines en Goldcorp hebben de laagste schuldgraad van de grote goudmijnbedrijven en het royaltybedrijf Franco-Nevada kan een stevige groei voorleggen. Deze drie aandelen staan samen in voor 43 % van de index, die ook driemaandelijks wordt herwogen. De jaarlijkse beheersvergoeding ligt in lijn met die van GDX en GDXJ.

Sprott Junior Gold Miners ETF

Tickersymbool: SGDJ

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: 31 maart 2015

Prestatie sinds 1/1/2016: +6,8 %

Prestatie sinds oprichting: -15 %

Gemiddeld dagvolume: 6800

Activa onder beheer: 24,9 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,57 %

Top drie van de posities (op 2 februari)

Sibanye Gold: 10,31 %

Detour Gold: 10,19 %

Tahoe Resources: 7,08 %

Dezelfde uitgever als SGDM biedt ook een variant aan waarmee in kleine en middelgrote mijnbedrijven kan worden geïnvesteerd. Die worden gedefinieerd als bedrijven met een beurswaarde tussen 250 miljoen USD en 2 miljard USD. Die ondergrens werd ingevoerd om al te risicovolle kleine exploratiebedrijven uit de index te weren. De Sprott Junior Gold Miners ETF met tickersymbool SGDJ kwam pas tien maanden geleden op de markt. De onderliggende waarde is hier de Sprott Zacks Junior Gold Miners-index. Die telt 37 bedrijven en de posities worden twee keer per jaar herwogen (mei en november). Net zoals SGDM is ook de onderliggende index van SGDJ niet kapitalisatiegewogen. De omzetgroei is het belangrijkste criterium voor de opname in de index. De jaarlijkse beheerkosten zijn gelijk aan die van SGDM.

VEEL GOUDMIJNENAANDELEN STAAN OP HET LAAGSTE PEIL SINDS 2002.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content