Inventief in art-decostijl

Voor de liefhebbers van ongeschonden art deco en inventieve, hedendaagse gastronomie is er sinds kort het bijzondere restaurant Ardeqo. Het ligt in een van de betere wijken in de bovenstad van Charleroi en bevindt zich in een art-decomonument, dat de architect Hosdain in de jaren 30 tekende voor dokter Spinoit, die het gebruikte als polikliniek en familiewoning.Om de puurheid van de gevel niet te schenden, is er geen uithangbord. Alleen een discreet naamplaatje naast de mooie deur van smeedijzer geeft aan dat men aan het goede adres is.

De eetzaal bevindt zich op de eerste verdieping, die via een monumentale trap in bewerkt marmer te bereiken is. De parketvloeren in dambordmotief, de schouw met aerodynamische vormen, de vleugelpiano en een groot schilderij dat de nieuwe eigenaar in de kelder vond, alles is met zorg en liefde gerestaureerd. Je waant je een beetje in een museum, wat maakt dat er wordt gefluisterd en dat je nauwelijks iets durft aan te raken.

Gelukkig is er de jonge Elise. Zij ontvangt en bedient in het Frans en slaagt erin het ijs snel te breken. Het fornuis wordt bewaakt door Thomas Perez Perez, een jonge chef met Spaanse wortels, die leerde koken bij Lionel Rigolet en Maxime Collard. De kaart vermeldt uitsluitend keuzemenu’s.

Er waren lekkere hapjes: kwartelei met ansjovismayonaise, gestoomd rivierkreeftje met dillecrème en hammousse met granité van meloen. Het eerste gerecht was een compositie met rundstaart, artisjok, gel van wasabi en plakjes manchegokaas: origineel en smakelijk. Mousse van forel volgde en kwam in een kunstzinnige bereiding met vlierbloesem, krab, gekruide mayonaise en chutney van raapjes met kurkuma: niet alleen mooi maar ook smakelijk. Het vlees van perfect gegaarde kreeft combineerde de chef geslaagd met asperges, bisque en blokjes chorizo. Het hoofdgerecht was konijn met auberginekaviaar, carponata, salie, polenta en pijnboompitten. Als afsluiting was er een feestelijk gepresenteerd nagerecht gebaseerd op gel en mousse van matcha-thee, banketbakkersroom geparfumeerd met Nepalese timutpeper, ganache van jivara-chocolade en kervelsorbet. Thomas Perez Perez is een veelbelovende jonge kok. Zijn inventieve bereidingen zijn origineel en verfijnd en de prijzen zijn aantrekkelijk.

L’Ardeqo

Boulevard Frans Dewandere 8

6000 Charleroi

Tel. 071/20.19.99.

Woensdag en zondag gesloten

Lunch 25 en 36 euro, menu’s 45, 55 en 68 euro.

Wijnkaart in opbouw.

Privévergaderzalen zijn beschikbaar

Kader: art-decomonument.

Onthaal en bediening: spontaan vriendelijk, in het Frans

Keuken: inventief en verfijnd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content