De Penitentienenstraat in het centrum van Leuven. Een buurt die mettertijd is uitgegroeid tot een gordiaanse knoop voor de autoriteiten. De locatie ligt gekneld tussen een industriële site en arbeiderswoningen en liep stilaan leeg. De stad Leuven besloot om samen met de Leuvense maatschappij voor sociale woningen ( CV Sociale Krediet & Bouwmaatschappij) de locatie nieuw leven in te blazen. Bi...

De Penitentienenstraat in het centrum van Leuven. Een buurt die mettertijd is uitgegroeid tot een gordiaanse knoop voor de autoriteiten. De locatie ligt gekneld tussen een industriële site en arbeiderswoningen en liep stilaan leeg. De stad Leuven besloot om samen met de Leuvense maatschappij voor sociale woningen ( CV Sociale Krediet & Bouwmaatschappij) de locatie nieuw leven in te blazen. Bij de herwaardering van de buurt werd de ruimte verdeeld in sociale woningen, groene ruimten en openbare parkings. "Onderzoek naar oriëntatie, toegankelijkheid en de inpassing in de omgeving leidde tot de indeling in asymmetrische delen, die essentieel is voor het ontwerp," aldus architect Jan De Rop. Het ontwerp bevat twee zelfstandige woningblokken. Een semi-privé-steegje vormt de begrenzing en band tussen beide delen. Enerzijds is er het blok met patiowoningen die naar het westen gericht zijn. Die in de breedte gebouwde eengezinswoningen werden zo ingedeeld dat alle leefruimten (salon, drie kamers...) uitsluitend naar de zon gericht zijn. Op de begane grond biedt een grote beglaasde wand zicht op een eigen tuin. De circulatie en technische zones zoals de keuken liggen vooraan aan de straatzijde, waar de muren nagenoeg gesloten zijn. Een lichtstraal boven die zone laat echter ruim licht toe. Die eerste woninggroep bestaat uit zeven individuele woningen en vier appartementen op de hoek vooraan. Aan de overkant van de straat liggen elf parkwoningen die, zoals de naam zegt, georiënteerd zijn naar het park dat de stad Leuven binnenkort zal aanleggen. Die woningen liggen hoger dan de patiowoningen. "Hierdoor en door het extra hoge gelijkvloers kan het licht via de ruim beglaasde westgevel diep binnenvallen," licht De Rop toe. "De geslotenheid van de voorgevel van de patiowoningen vermijdt onderlinge inkijk. In tegenstelling tot bij de andere woningen heeft de straatgevel een duidelijke ritmering." Het hele project bestaat uit 22 woningen die geschikt zijn voor gezinnen met twee of drie kinderen, en twee gehandicaptenwoningen. V.P. [{ssquf}]