Interpay gaat nauwer samenwerken met Banksys

De transactieverwerkers in de Benelux zijn op zoek naar schaalgrootte.

In het gerespecteerde vakblad Card Technology zegt Interpay-topman WillemStolwijk wat al lang wordt gefluisterd: dat er een nauwere samenwerking tussen Banksys en Interpay op komst is. Beide transactieverwerkers zijn in handen van de Belgische respectievelijk Nederlandse banken en hebben voor een deel gemeenschappelijke aandeelhouders, met als belangrijkste ING en Fortis.

Volgens directievoorzitter Stolwijk onderhandelen Banksys en Interpay om schaalvoordelen te realiseren en zullen de twee “waarschijnlijk deze herfst hun activiteiten in kredietkaartverwerking combineren”. Stolwijk voegt eraan toe dat er ook gesprekken zijn over het samenvoegen van de meer omvangrijke debetkaartverwerking en dat er ook gepraat wordt met kleinere Europese spelers.

Bij Banksys was gedelegeerd bestuurder Chris Lebeer de afgelopen week in het buitenland, maar woordvoerster Marina de Moerlooze stelt dat er geen sprake is van een fusie tussen Banksys en Interpay. Bij Interpay doet woordvoerster Annemiek Vergoossen het bericht af als “veel te vergaand” en “uit zijn verband gerukt”.

Nochtans gaf Interpay al in april in zijn jaarverslag van 2001 aan dat er “een onderzoek was gestart naar de mogelijkheden voor internationale samenwerking en outsourcing van delen van de processingactiviteiten van credit-cardtransacties.” En het verslag stipte aan dat het onderzoek “samen met Banksys (wordt) uitgevoerd”. Doel was schaalvoordelen en een kostenverlaging door het delen van de processingactiviteiten.

En Chris Lebeer van Banksys zei al eind oktober vorig jaar op de vakbeurs Cartes 2001 in Parijs dat “de Belgisch-Nederlandse samenwerking veel belangrijker zal worden in de komende jaren”. Hij voorspelde ook dat er “maar vier spelers zouden overblijven in end-to-endbetalingen”.

“Er is een beweging naar internationalisering,” geeft Annemiek Vergoossen van Interpay toe. “Maar dat betekent niet dat het precies Banksys moet worden.”

Een van de redenen waarom er beweging zit in de business van transactieverwerkingen is de nakende overschakeling naar kredietkaarten met chips volgens de internationale EMV-standaard ( Eurocard-MasterCard-Visa). Ergens in 2004 moeten pincode en chip de traditionele handtekening vervangen. Die chip opent de weg naar andere toepassingen op de kaart. Transactieverwerkers zoals Banksys en Interpay dromen van een rol als beheerder van die toepassingen. Daarvoor moet dan wel zwaar worden geïnvesteerd in nieuwe software.

“De EMV-specificaties zijn echter te ruim,” gaf Chris Lebeer vorig jaar in Parijs aan. “Zoals hij nu is, brengt de EMV-standaard geen kostenefficiëntie mee, tenzij je organisaties samenbrengt die op dezelfde manier denken.” Daar zag hij een rol weggelegd voor Banksys. De partners lagen voor de hand: “Landen die onze filosofie delen: Scandinavië, Nederland, Portugal, Zwitserland en een deel van Spanje. Ongelukkig genoeg verschillen de structuren in elk land.” Schaalvoordelen werden vooral in de verwerking gezocht, onderstreepte hij, “maar dat is maar 15% van de kostenstructuur.” “De echte uitdaging in elektronische betalingen is om van het ene tot het andere einde je kosten te beheersen.” Dat betekent dat je terminals, kaarten, hostcomputers als “één fabriek” ziet. “Met gelijkgezinden is dat model mogelijk over de grenzen heen,” aldus Lebeer.

B. L. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content