Internetten bij McDonald’s

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Wat hebben de McDonald’s van Waterloo, het Hilton in Brussel, de luchthaven van Zaventem en het Bosuilstadion in Antwerpen gemeen? Een draadloze internetverbinding via Wi-Fi. België telt al meer dan 350 hotspots.

In de Verenigde Staten zijn hotspots al schering en inslag, maar ook in België doemen ze steeds vaker op. Hotspots zijn openbare plaatsen waar men draadloos kan internetten. Denk maar aan cafés, benzinestations, hotels, wachtruimtes in luchthavens of congrescentra. Om toegang te krijgen, moet uw laptop wel uitgerust zijn voor draadloze Wi-Fi-verbindingen, wat steeds vaker het geval is.

Betalen kan op verschillende manieren: met een prepaykaart (gekocht op de plek met de hotspot), met een kredietkaart via internet of met een abonnement. In België staan op dit ogenblik vier operators tegenover elkaar: Belgacom met 249 hotspots, Sinfilo (overgenomen door Telenet) met 103 hotspots (tegen eind 2004 worden 250 uitgeruste plekken aangekondigd), Proximus (sinds midden 2003 ook met eigen hotspots) en Swisscom Eurospot, een internationaal netwerk dat vooral aanwezig is in luchthavens en zakenhotels.

Testfase

Belgacom heeft de commerciële machine nog niet helemaal op gang gebracht en biedt zijn klanten die via ADSL op internet geabonneerd zijn, het gratis gebruik van zijn hotspots aan tot 15 april 2004. In die testfase wil de operator geschikte plekken selecteren. Intussen blijft het gebruik vrij beperkt: de gemiddelde gebruiker logt in voor sessies van gemiddeld 20 minuten.

De tarieven worden gekoppeld aan de verschillende gebruiksmodi. Voor occasioneel gebruik bieden de operators kaarten aan met een geldigheidsduur van een uur, die verkocht worden tegen 7,5 tot 10 euro. Zakenlui op reis of op seminarie trachten ze te bereiken met een andere formule: een forfait geldig voor een langere duur. De teller begint te draaien vanaf de eerste keer dat er ingelogd wordt. Een forfait van 24 uur met een eerste login op maandagmorgen om 9 uur loopt dan af op dinsdag op hetzelfde uur. Hoe langer men aangekoppeld blijft, hoe goedkoper het uurtarief.

Duur en marginaal?

Dat zijn evenwel nog altijd vrij hoge tarieven. In de VS rekent T-Mobile, dat 3500 hotspots uitbaat in onder meer de Starbucks Coffee-shops, 29,99 dollar aan voor een maandabonnement en 9,99 dollar voor een dagkaart.

Bovendien blijven bij ons de netwerken gescheiden: er kan geen sprake van zijn om Sinfilo-minuten te gebruiken met een Belgacom-kaart en omgekeerd. Roaming moet hier duidelijk nog uitgevonden worden. Het studiebureau Forrester Research meent dan ook dat de hotspots een marginaal fenomeen zullen blijven met zo’n complex systeem. Wel kan iedereen een hotspot installeren: een ministerie of een universiteit kan het gratis of tegen betaling aanbieden, net zo goed als een hotel of een café.

Robert Van Apeldoorn

Hotspots: openbare plaatsen waar men draadloos kan internetten.

Belgacom biedt zijn internetabonnees via ADSL gratis toegang tot de hotspots aan. Geldig tot 15 april 2004.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content