INTERNET VOOR IEDEREEN MAAKT PC’S DUURDER

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De Belg heeft te weinig pc’s. Daardoor kan hij onvoldoende profiteren van de productiviteitsvoordelen van het internet. Van Tax on Web, bijvoorbeeld. Met een subsidie in de vorm van een terugbetaalbaar belastingkrediet en de lancering van een vertrouwenwekkend ‘Internet voor Iedereen’-merk, wil de paarse regering daaraan verhelpen.

We twijfelen niet aan haar goede bedoelingen, maar wat te denken van de uitwerking. Achthonderdvijftig euro kost – om het eenvoudig te houden – het voorgestelde desktoppakket, internet en opleiding inbegrepen. Minister Peter Vanvelthoven (SP.A) beloofde op zijn persconferentie “geen low-end-pakket, maar echt kwaliteit van hoog niveau”. Hij noemde de prijs “40 % onder de marktprijs”, als men het belastingkrediet van 17,5 % (178 euro) in rekening bracht.

Inschatten wat de eigenlijke waarde is van dat officiële aanbod is moeilijk. De minister specificeert een pc met 256 megabyte geheugen, terwijl 512 megabyte nu de norm is. Er is geen dvd-schrijver voorzien. Een 15-duims scherm, zoals de minister dat vraagt, is in MediaMarkt alleen nog als onderdeel van de kassa’s te vinden. “Alle pc-schermen zijn tegenwoordig 17-duims,” bevestigt ook Alain Brys van marktonderzoeker Gfk Benelux Marketing Services – de referentie voor dit soort vragen, maar niet door de overheid geraadpleegd. Wat erger is, uit de gegevens van Gfk blijkt dat low-end-configuraties (zoals die van de minister) in het afgelopen jaar 35 % goedkoper zijn geworden. En de ministeriële actie loopt nog tot eind 2006.

Binnen de 850 euro zit ook nog een licht breedbandabonnement van een jaar én vier uur klassikaal basiscomputeronderricht. Het is het soort abonnement dat de operatoren onder politieke druk hebben ingevoerd om aan een zeer beperkte doelgroep een ‘goedkoop’ alternatief te leveren voor de standaard breedbandabonnementen, die bij de marktleiders in zes jaar niet in prijs zijn gedaald. Bij Belgacom kost zo’n ‘ADSL Light’-jaarabonnement vandaag 359,4 euro – met een dag opleiding inbegrepen. ComfortNet van Telenet is even duur, maar zonder opleiding (en weliswaar nu met een promotionele korting). ADSL-gebruikers moeten bovenop nog een telefoonabonnement rekenen, niet inbegrepen in het pakket.

‘Internet voor Iedereen’ komt erop neer dat de Belgische markt vanaf nu een door de regering gesanctioneerd prijsdoel heeft, voorzien van een vertrouwenwekkend logo, en handelaars die hun klanten kunnen vertellen dat ze gegarandeerd 17,35 % van de verkoopprijs via de belastingen terugkrijgen op voorwaarde dat ze dat speciale pakket kopen. Dat zal wonderen doen voor het Belgische prijsniveau. De minister organiseert hier geen korting, maar een meerprijs door de marktwerking te ontwrichten met geld van de gemeenschap.

En met een merkwaardig gebrek aan visie. Op een moment dat er zich alternatieven aandienen, bestendigt ‘Internet voor Iedereen’ de associatie tussen internet en pc. Google geeft vandaag een eenvoudig computingmodel vorm, dat geen zware processor, harde schijven of dvd-lezer vergt. Dat heeft beperkingen, maar het is een veilige en veel goedkopere weg naar alle e-government- en internetdiensten die de regering zich kan dromen. De ontwikkelaars van EMC2 in Mechelen, die recent nog door premier Guy Verhofstadt (VLD) in de VS zijn gepromoot, werken binnen dat model.

Of de overheid de technologische evolutie moet subsidiëren, is een terechte vraag. Minimaal mag men verwachten dat ze haar niet tegenwerkt.

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content