INTERNET- TARIEVEN

Voor de derde keer probeert Belgacom de aanbieders van Internet-diensten zo ver te krijgen dat ze akkoord gaan met speciale nummers voor Internettoegang. “Wij willen surfen goedkoper maken door ons netwerk rationeler te gebruiken,” verduidelijkt Belgacom-woordvoerder Piet Van Speybroeck. Maar in kringen van Ispa, de beroepsvereniging van Internet Service Providers (ISP’s), wordt Belgacom ervan verdacht zijn tariferingsproblemen op kosten van de providers te willen oplossen. Volgens de geldende “Brio”-overeenkomst moet Belgacom een interconnectievergoeding betalen voor de internettrafiek van zijn abonnees naar Internet-providers op andere netwerken. De hoge Belgische interconnectievergoedingen zijn in dit precieze geval een mooie bron van inkomsten voor de concurrerende operatoren, die de ISP’s massaal naar hun netwerken hebben gelokt. Voor Belgacom betekent dat dus een aanzienlijke kostenpost en een doorn in het oog van toponderhandelaar Patrice d’Oultremont.

De dominante operator heeft nu aan de Belgische telecomregulator BIPT gevraagd om speciale, niet-geografische nummers ter beschikking te stellen voor inbellen op het Internet. “Belgacom heeft ons verteld dat het huidige systeem teveel facturatieproblemen schept,” luidt het bij het BIPT. ( Nvdr. – Internet-inbelnummers moeten nu elk afzonderlijk aan Belgacom worden gemeld om voor de dalurenkorting in aanmerking te komen). Een consultatieronde van het BIPT liep vrijdag af. De regulator wil nummers uit de 078-reeks voorbehouden. Maar de ISP’s willen niet van nieuwe nummers horen. De meesten hebben nog maar pas hun klanten overgeheveld naar nieuwe nummers bij alternatieve operatoren. “Een miljoenenuitgave aan operationele aanpassingen, marketing en support. We zijn niet van plan dat nog eens over te doen,” zegt een provider.

Er is nog een ander probleem met de niet-geografische nummers. Op de 0800-reeks na worden die niet geregeld door de publieke interconnectieakkoorden maar door “commerciële akkoorden tussen partijen”. Belgacom zou dus vrij over de interconnectievoorwaarden voor Internetverkeer kunnen onderhandelen. Een provider vertaalt: “Bij 078-nummers betaalt de beller altijd maar een zonaal gesprek, ook al ligt de bestemming (in dit geval de modempool van de ISP) buiten de zone. Maar het interzonale deel zal door de ISP moeten worden betaald ( nvdr.- het BIPT betwijfelt dit). Dus waar Belgacom nu voor interconnectie betaalt, zou het dan geld ontvangen.”

De provider wijst op de ingrijpende gevolgen van zo’n regeling. “Het aanhouden van Internet-abonnementen met onbeperkt gebruik ( flat fee) en zelfs van goedkope abonnementen wordt vrijwel onmogelijk. En Belgacom kan zich extra populair maken door het inbellen voor de gebruiker zo goed als gratis te maken. Op kosten van de Internet-dienstenverstrekker.”

In kringen van Ispa bekijkt men de zaak ook op lange termijn: “Speciale nummers maken het Belgacom gemakkelijk om alle Internetverkeer af te leiden naar zijn gespecialiseerde datanetwerk. De volgende stap is dan een tarifering op basis van het volume aan doorgezonden bits. Met de speciale nummers maken we daar de weg vrij voor een nieuwe methode van tarifering, zonder dat de impact ervan is ingeschat.”

Over het toewijzen van nummerreeksen heeft het BIPT het laatste woord. Een beslissing zal nog enkele weken uitblijven, laat men daar verstaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content