Internet helpt bij het sporten

Met goed weer in zicht wordt sporten meteen een stuk aangenamer. Dankzij Gmaps Pedometer kunt u loop- en fietstrajecten in kaart brengen. Vanaf nu dus geen uitvluchten meer.

Wellicht hebt u de kaartjes van Google Maps (maps.google.be) al wel eens op een of andere website aangetroffen. Ze helpen u bij het zoeken naar onder meer bedrijfslocaties, contactgegevens en routebeschrijvingen. Er bestaan ook heel wat websites die op een slimme manier gebruikmaken van deze kaarten. Het zijn zogenaamde mashups: ze combineren de gegevens van een bestaande webtoepassing met een nieuwe toepassing. Gmaps Pedometer (www.gmap-pedometer.com) is er zo een. Deze website brengt loop- en fietstrajecten in kaart, en baseert zich daarbij op Google Maps. Daarbij worden onder meer de afstand en de hoogteverschillen uitgerekend.

Route uittekenen

Als u naar Gmaps Pedometer surft, krijgt u in eerste instantie een kaart van Noord-Amerika te zien. De kans dat u daar gaat joggen of fietsen is eerder beperkt, maar via het ‘Jump to’-vakje bovenaan kunt u het dichter bij huis gaan zoeken. Tikt u bijvoorbeeld ‘Brussel Zoniënwoud’ of ‘Antwerpen Linkeroever’ in, dan wordt deze locatie meteen weergegeven op een Google Maps-kaartje. Als u wilt, kunt u inzoomen tot op het gewenste niveau via het schuifbalkje aan de linkerkant. U krijgt de keuze uit verschillende weergaven: de stratenkaart, het satellietbeeld, een combinatie van beide of het terrein in reliëf.

Zodra u de gewenste regio gevonden hebt, kunt u uw route vastleggen. Dat doet u door op de knop ‘Start recording’ te klikken. Vervolgens dubbelklikt u van punt tot punt op de gewenste plaatsen in de kaart. Bij elke dubbelklik plaats Gmaps Pedometer een markering op de route. En aan de linkerzijde van het scherm ziet u de totale afstand tot nu toe. U dient wel ‘metric’ aan te vinken: anders krijgt u die afstand in miles en niet in kilometers te zien. De calculatie is erg nauwkeurig: tot op tien centimeter. U hebt er dus alle belang bij om de tussenpunten nauwgezet aan te duiden. Via de ‘Undo last point’-knop kunt u eventueel corrigeren.

Extra mogelijkheden

U krijgt ook enkele opties. Zo is er een caloriemeter: die geeft – op basis van uw gewicht – het aantal calorieën weer dat u zal verbranden tijdens het joggen. De optie ‘Elevation’ opent dan weer een afzonderlijk vakje waarin het hoogteverschil doorheen het parcours wordt uitgetekend. Maar daar geraakten wij eerlijk gezegd niet helemaal wijs uit. En als u op ‘Com-plete there and back route’ klikt, wordt de route heen en weer automatisch uitgetekend en berekend.

Bent u klaar? Klik dan op ‘Save route’. U krijgt dan een link te zien, die u kunt bookmarken in uw internetbrowser of bijvoorbeeld e-mailen naar uw ‘looppartner’. Gmaps Pedometer laat u de kaart met het bewuste traject ook afdrukken. Ten slotte krijgt u de mogelijkheid om het resultaat te bewaren als gpx-bestand. Dat kunt u dan importeren in uw draagbare gps. Nooit meer verdwalen, dus. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content