INTERLABOR

Nog tot midden oktober is Interlabor sterk aanwezig in de media met een nieuwe campagne. Die moet het marktleiderschap van het uitzendarbeidbedrijf onderstrepen.

Via VVL/BBDO werd de hele batterij media ingezet: affichage, tijdschriften, radio, televisie… Er werd niet op een frank gekeken. “De campagne is zwaarder dan een gemiddelde golf voor Interlabor, maar we spreken hier nog niet over een megabudget,” aldus Christ’l De Jonghe van Interlabor. “Er wordt nu wel meer besteed, want het gaat om de lancering van een nieuw imago.”

Interimarbeid evolueerde sterk de afgelopen jaren. Bijgevolg moest men ook in de reclame-uitingen daarop inspelen. In het verleden was Interlabor synoniem van Suzanne, de consulente die het bedrijf in de radiospots verpersoonlijkte. Christ’l De Jonghe: “Met deze nieuwe campagne willen we het marktleiderschap van Interlabor affirmeren. Een tijdje geleden namen we afscheid van Suzanne. Iedereen rouwde daarom, ook ik. Maar het moést gewoon. In de arbeidsmarkt is een gigantische evolutie merkbaar. Vroeger was interimwerk vervanging voor vast werk (bijvoorbeeld wanneer een vaste kracht zwanger was). Vandaag is interimarbeid uitgegroeid tot een strategisch element voor bedrijven.”

Ook het doelpubliek van de interimkantoren is gewijzigd. Enkele jaren geleden was interimwerk een springplank naar een vaste baan. Voor de helft van de uitzendkrachten is dat nog het geval, maar 30% à 40% maakt om een andere reden gebruik van interimbanen. Er zijn ten eerste de tijdelijke werkers: moeders die niet tijdens de schoolvakanties willen werken en op tijd thuis willen zijn. Ten tweede zijn er de doelwerkers: vooral afgestudeerden die nog iets van de wereld willen zien. Ze werken zes maanden op interimbasis en maken dan met de opbrengst een wereldreis. Maar ook binnen de gezinnen met één inkomen wordt er aan doelwerken gedaan, bijvoorbeeld voor de aankoop van een tweede gezinswagen of voor een uitgebreidere vakantie. Ten slotte zijn er de vrijheidszoekers: mensen die hun eigen carrière willen plannen. Het gaat dan vooral om personen met een hogere opleiding.

Door deze evolutie is ook de rol van de consulenten ingewikkelder geworden. Soms zijn ze het verlengde van de human resource-afdelingen van bedrijven. Alleen was het onmogelijk om van de populaire Suzanne plotseling een universitair te maken. En van de ene op de andere dag een volledig nieuwe imagocampagne brengen, kon evenmin. Vandaar dat er vorig jaar eerst een institutionele campagne werd opgezet die de visie en de waarden van Interlabor duidelijk moest maken. De baseline luidde: ,We geven vaste waarde aan tijdelijk werk’. Die aanpak heeft snel effect gehad.

Daarop kon verder worden gebouwd voor de imagocampagne waarin het marktleiderschap van Interlabor op een verrassende manier moest worden geaffirmeerd. “De grote uitdaging voor de creatieven is dat je niet over dagdagelijkse producten spreekt en dus ook niet om het even welke truc kan gebruiken om te scoren. Werk is emotioneel geladen en er bestaan veel vooroordelen over interimarbeid,” aldus Christ’l De Jonghe. “We zijn dicht bij de emoties aangekropen door de vooroordelen als vertrekpunt te nemen. Daar geven we een antwoord op. Bovendien moesten we met één campagne en één strategie alle doelgroepen aanspreken. Zowel de kansarmen die zich vragen stellen bij uitzendwerk als de hoger geschoolden die met vragen zitten over hun carrière.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content